EEM Groepenkasten

Dit weekend gaat de klok weer een uur vooruit

zomertijd klok vooruit klazienaveenIn de komende nacht, van zaterdag 25 op zondag 26 maart, gaat de klok weer een uur vooruit. Vannacht om 2.00 uur gaat de zomertijd weer.

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: In het Voorjaar de klok Vooruit zetten (Zomertijd 2017).

Niet onomstreden

Hoewel er in Nederland al sinds 1916 sprake is van zomertijd, is de tijdsverandering nog altijd niet onomstreden. De zomertijd is ooit bedacht, zodat we langer gebruik konden maken van het beschikbare daglicht en we zouden besparen op energie doordat de elektrische verlichting minder lang aan hoeft.

Tegenstanders van de zomertijd zeggen dat die energiebesparing echter nog nooit is bewezen. Sterker nog, dat het niet kan worden bewezen en dat als er wel wordt bespaard het zeker de moeite niet waard. De Europese Unie doet daar momenteel onderzoek naar. Bovendien klagen veel tegenstander erover dat hun biologisch ritme wordt verstoord.

Petitie

Afgelopen week bood de Actiegroep Stop de Zomertijd nog 7.000 handtekeningen aan in Brussel. Zij willen een eind maken aan de zomertijd.

Sinds 1916

Als sinds 1916 is er in Nederland sprake van zomertijd, al werden door de jaren heen verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in. Het laatste weekend van oktober gaan we weer terug naar de standaardtijd ofwel wintertijd.

De eerste praktische toepassing van zomertijd was door het Duitse Keizerrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog, vanaf 30 april 1916. De zomertijd werd ook in de bezette gebieden doorgevoerd. Nederland was weliswaar neutraal, maar voerde een dag later (1 mei) eveneens zomertijd in. Het Verenigd Koninkrijk volgde op 21 mei. Deze eerste zomertijd liep tot 1 oktober 1916.

(Bron: nu.nl / wikipedia)Back To Top