EEM Groepenkasten

Column: Dort steht ein Pferd im Hausflur

Gerwin Groote Klazienaveen

U moet weten: ik heb een pesthekel aan carnaval.

Niet omdat ik carnaval als ‘feest’ haat, maar meer omdat ik niet kan omgaan met straalbezopen mannen die zich eens per jaar mogen verkleden en dat dan ineens heel erg ‘normaal’ vinden.

Toen ik nog in Zwolle woonde had ik mezelf opgeofferd om een stomdronken vriendin uit de binnenstad te halen, haar naar huis te rijden als BOB.
Terwijl ik langs de Peperbus, de Zwolse toren, liep zag ik een man, verkleed als papegaai, tegen de kerk pissen.
Ik moest daarvan lachen.
Hij keek om en begon meteen op een vrij agressieve wijze te vragen ‘of hij iets van mij aan had’… Ik kan u vertellen; ik draag nooit papegaaien pakken, dus dat was totale onzin.
De kinderen daarentegen, die vind ik leuk; uitgedost en met blije gezichten snoep-vangend en genietend van de praalwagens die voorbij gaan.

Carnaval, dat gaat voor mij over die praalwagens. Dat hele vasten gedoe en de katholieke achtergrond, die vind ik niet interessant.
Wat ik bijzonder interessant vindt is het feit dat er maanden lang ‘vrienden’ werken aan een wagen. Ze geld bij elkaar sprokkelen, sponsoren en op die manier al tijden van te voren iets moois willen neerzetten. Laten zien waar ze al die maanden voor hebben gewerkt.

Een collega van me doet dat ook. Na enkele gesprekken over het werken aan zo’n kar, kreeg ik steeds meer ontzag voor ze.
Onlangs zag ik op RTV Oost een kort nieuws-bulletin over de kosten van zo’n kar. Gemiddeld zijn de kosten van zo’n kar: 135.000 euro.
U las het goed.

Voor meer info verwijs ik u graag door naar het bulletin van RTV Oost.

Het is maar geld. Die 135.000 euro. Dat is eigenlijk niets waard vergeleken bij al het zweet dat ermee gemoeid gaat. Die verbroedering. Ik waardeer dat.

Des te erger ben ik onthutst door het volgende bericht op de site van het Dagblad van het Noorden. En ik citeer uit de pagina:

[CITAAT]

Te veel lawaai

,,Dat dorp heeft ons heel wat uit te leggen”, zei burgemeester Cees Bijl toen hij hoorde van de cijfers. Die liegen er niet om: zo’n twaalf tot vijftien praalwagens bleken zondagmiddag veel meer lawaai te maken dan de negentig decibel die was toegestaan.

Exacte aantallen kon woordvoerder Marianne Hofstra van de gemeente Emmen zondag nog niet geven. ,,Maar wel is duidelijk dat de dwangsom van die wagens naar de organisator gaat en dat is de carnavalsvereniging. Het bedrag kan oplopen tot 1500 euro per wagen.” DVHN, maandag 16 februari 2015

[EINDE CITAAT]

Ik kan ontzettend veel bezwaren voor het carnavals feest bedenken. Die zou ik dan koppelen aan het gebrek aan ‘vasten’ nadien, zoals het hoort. Of aan het alcoholgebruik, het niet serieus nemen van de ambacht om een prachtige praalwagen te maken enzovoorts.
Maar het toegestane geluidsniveau van 90 decibel?
Daar had ik nog nooit bij stil gestaan.
Ondanks dat ik geen ‘vierder’ ben, hoor ik ook de wagens langs mijn huis rijden. Muziek die ik zelfs op mijn begrafenis niet eens zou willen horen. Maar joh, het is carnaval. En al wil ik geen carnaval vieren, wie ben ik om dan die DRIE dagen in het jaar te gaan lopen mekkeren en klagen, nee. Ik gun ze het feest. Die muziek neem ik voor lief. Stiekem moet ik er van lachen.

Commandant Bijl en zijn strijdende makkers echter niet.
Goddank niet.
Want wat zouden we, als toch al achtergestelde gemeente, zijn zonder zulke leiders in roerige tijden.
Als ware Don Quichots van de wet hebben ze de decibels getest. En wat bleek? Sommigen waren te luid. Maar omdat de gemeente de lulligste niet is, hoefden alleen de kabels eraf.
Ik zou de speakers eraf halen. Of de wagen weghalen, mocht ik al zo mierenneukerig zijn, maar de gemeente kiest voor de kabeltjes.
Aan de ene kant van Drenthe worden de woningen gesloten, aan de andere kant worden kabeltjes in beslag genomen. Wat moet dat een heerlijk gevoel zijn. Om als ambtenaar te zeggen: “Hier met die kabels, bitte.”

Ik blijf carnaval haten, maar…. ik voeg mij gebroederlijk, als Klazienavener, aan bij Barger-Oosterveld. Je suis Barger-Oosterveld.

En voor volgend jaar? Ik stel voor dat we carnaval afschaffen, maar wel al die beteuterde kindertjes in hun mooiste verkleed-kledij laten aanbellen bij het gemeente huis.
Of beter nog, ik stel voor dat we een paard in de hal van ons gemeente huis zetten. Verder niets.
Hoop ik wel dat ie niet te hard hinnikt, anders krijgen we daar weer gezeik mee.

Gerwin GrooteBack To Top