EEM Groepenkasten

Drenten onder de 18 krijgen in september ‘kernramppil’

kerncentrale nucleair power kernenergie pixabayDrenthe – Woon je in Drenthe, ben je jonger dan 18 jaar en woon je op minder dan 100 kilometer van een kerncentrale? Dan krijg je in september jodiumtabletten, ofwel ‘kernramppil’, in je brievenbus.

In Lingen (Duitsland) staat een kerncentrale: Kernkraftwerk Emsland. Dat betekent dat iedereen in Drenthe en het Zuidoosten van Groningen op minder dan 100 kilometer van een kerncentrale woont.

Bescherming

De uitgereikte pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo’n centrale kan vrijkomen. Deze jodiumtabletten kunnen schildklierkanker na een ramp met een kerncentrale voorkomen.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de ‘kernramppil’ van de arts of verloskundige krijgen, liet het ministerie van Volksgezondheid vandaag weten.

Alleen slikken bij blootstelling

De jodiumtabletten hoeven niet bij voorbaat al worden geslikt. Ze moeten pas worden geslikt als blootstelling aan radioactief jodium dreigt. Het lichaam slaat het jodium uit de jodiumtabletten op in de schildklier. Daardoor is er geen plaats meer voor eventueel opgenomen radioactief jodium, dat het lichaam daarom meteen weer loost. Als het schadelijke jodium wél zou worden opgeslagen, dreigt onder andere schildklierkanker.

Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens ontvangen de jodiumpillen. Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden.

(Bron: RTV Drenthe/Dagblad van het Noorden)Back To Top