EEM Groepenkasten

Drenthe door afgelopen nacht koudste provincie sinds 1931

weer, vorst, ijs, weerpraatjeDrenthe – Doordat de afgelopen nacht in Eelde het kwik officieel gedaald is tot -9,5 graden Celcius, is dit de koudste 6 decembernacht sinds 1931. Hiermee is Drenthe de koudste provincie van Nederland. Het was de laatste 85 jaar nog nooit zo koud in Drenthe.

Grote temperatuurverschillen

De contrasten in het land zijn de afgelopen nacht wel groot geweest. In Vlissingen bleef de temperatuur de afgelopen nacht 4 graden boven het vriespunt, terwijl het in het noordoosten van het land tot matige vorst kwam, -9,5 in Eelde. De verklaring daarvoor is een zuidelijke stroming. Vlissingen ligt vlak aan zee en met een zuidelijke wind wordt lucht van zee aangevoerd. Het kwik blijft daar dan boven nul, omdat de zeewatertemperatuur ongeveer 8 graden bedraagt. Verder landinwaarts daarentegen is de aanvoer met een zuidelijke wind vanaf het land. Het land is kouder dan het zeewater. Daardoor kwam het de afgelopen nacht in het binnenland tot lichte of matige vorst.

Zachte lucht wint terrein

Deze week beleven we in het hele land grote temperatuurverschillen. De winterkou maakt morgen plaats voor milde lucht vanaf de oceaan. Komend etmaal draait de wind overal in het land naar het zuidwesten en stroomt milde lucht vanaf de zee over ons land. Komende avond vriest het in sommige regio’s nog licht, maar vooral in de kustprovincies blijft het kwik een paar graden boven nul. Morgen trekt de zuidwestenwind aan tot matig, kracht 3 of 4. Het wordt in de middag 4 graden in Groningen tot 10 in het zuiden van het land. De verschillen zijn dan nog groot. Vanaf donderdag is het met een middagtemperatuur van 8 tot 10 graden in het hele land vrij zacht voor de tijd van het jaar. Wel zien we overwegend veel wolken, maar het blijft meestentijds droog. Een beetje regen of motregen is mogelijk, vooral in het weekend.

Koudste november sinds 1998

Vooral door het winterse weer van de laatste dagen is november een koude maand geworden.weer, vorst, rijpIn De Bilt lag de gemiddelde temperatuur met 5,4 graden ruim een graad onder het langjarig gemiddelde (over het tijdvak 1981-2010). Daarmee was deze maand de koudste november sinds 1998 toen het gemiddelde 3,7 graden bedroeg.

(Bron: weerplaza.nl/KNMI)Back To Top