EEM Groepenkasten

Drenthe is te donker geworden volgens VVN

lantaarnpaal straatverlichting drenthe klazienaveen vvn veilig verkeer nederlandRegio – De provincie Drenthe is doorgeslagen met het weghalen van lantaarnpalen rond dorpen en steden. De vindt de afdeling Emmen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Nog meer lichtpunten verwijderen is volgens de verkeersveiligheidsorganisatie onverantwoord.

Sinds 2007 heeft de provincie in Drenthe zo’n duizend lantaarnpalen laten weghalen. Het doel was om energie te besparen en de ‘lichtoverlast’ tegen te gaan. Ook wilde de provincie op die manier geld besparen. VVN vindt het terugdringen van het aantal lantaarnpalen nu wel genoeg.

Niet meer veilig

“Rond veel dorpen is het de afgelopen jaren in rap tempo een stuk donkerder geworden, vaak na weinig overleg met de inwoners. Het weghalen van de lantaarnpalen doet de verkeersveiligheid geen goed”, zegt voorzitter Fokke Sanders van VVN bij RTV Drenthe. Zo zijn bijvoorbeeld in Barger-Compascuum langs de N379 de voorbije jaren maar liefst 39 lantaarnpalen weggehaald. Gitzwart is het daar nu. Ook in Klazienaveen zijn diverse buurten en straten waar teveel verlichting is weggehaald en waar je ’s nachts geen hand meer voor ogen ziet. Bewoners voelen zich niet meer veilig om in hun eigen buurt over straat te gaan.

Steun

De VVN krijgt steun van de SP in de provincie Drenthe. Op het provinciehuis wordt er morgen over gediscussieerd. Tot die tijd wil de gedeputeerde die erover gaat, niet reageren.

(Bron: nos.nl/rtvdrenthe.nl)Back To Top