EEM Groepenkasten

Drenthe Loopfestijn weekend officieel van start

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 00Klazienaveen – Vrijdagavond 27 mei is het Drenthe Loopfestijn weekend van start gegaan met de officiële opening in De Witte Olifant in Klazienaveen.

(Bovenstaande foto van links naar rechts: Jans Jagt, Fanos Telke en Henk Jumelet)

Speciale hostes deze avond was RTV Drenthe weervrouw Loes van der Laan, terwijl Duo Allround voor de muzikale omlijsting zorgde.

“Nul-komma-nul”

De avond werd geopend door Henk Jumelet van de Provincie Drenthe. Op zijn weg naar Klazienaveen bedacht hij zich: “Wat doet de provincie eigenlijk voor de marathon?”. Zijn antwoord daarop was even kort als duidelijk: “Nul-komma-nul. De provincie doet eigenlijk helemaal niks. Dat moet veranderen.”, bedacht hij zich.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 01Henk Jumelet van de Provincie Drenthe

Voordat de avond van start ging heeft hij even een paar telefoontjes gepleegd, met als resultaat een hele leuke mededeling tijdens zijn openingsspeech. “Wij (de provincie, red.) hebben even kort overlegd en kwamen snel tot de conclusie dat wij ook iets voor het Loopfestijn moeten doen. Wij gaan, ingaande al dit jaar, het Drenthe Loopfestijn ook financieel ondersteunen voor eenzelfde bedrag als de gemeente ook doet!”.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 02Voorzitter René Laan

“Lopen is meer dan hardlopen”

Daarna nam voorzitter René Laan het woord. Hij, namens de gehele organisatie, is uiteraard heel blij met de bijdrage van de provincie, met name omdat de organisatie het loopfestijn nog verder uit wil breiden. “Lopen is namelijk niet alleen hardlopen, maar ook wandelen.”, vertelde René. “Daarom is er ook een Drenthe Wandelfestijn bijgekomen, zodat we nu het hele weekend een echt festijn hebben. Een andere leuke verrijking is het KWAK-kanaal. Een unieke gelegenheid om het evenement nog verder uit te breiden en een nog groter feest van te maken en Klazienaveen nog meer op de kaart te zetten. De nieuwe afstand de 4 Mijl gaat dan ook langs dat nieuwe kanaal.”

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 03Miss Marathon 2016 Leonie Ramaker wordt voorgesteld.

Miss Marathon 2016 Leonie Ramaker

Vervolgens werd Miss Marathon 2016 Leonie Ramaker werd vervolgens voorgesteld aan het publiek. Zij ga nog maar eens aan dat het voor haar een hele verrassing en een hele eer was om Miss Marathon te mogen zijn. Zij geeft tijdens het Loopfestijn onder andere het startschot voor de Esdal College afstanden en zij doet eveneens de prijsuitreiking van alle afstanden.

Ethiopisch Loopwonder

Daarna werd het Ethiopisch loopwonder Fanos Tekle voorgesteld. Zij start op de 10 kilometer tijdens het 33e Drenthe Loopfestijn en wordt als één van de grote kanshebbers gezien.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 04Ethiopisch loopwonder Fanos Tekle

Zilveren Speld(en)

Na de pauze had voorzitter René Laan de eer om niet 1, maar 2 zilveren spelden uit te mogen reiken. De Zilveren Speld wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die veel voor de (hardloop)sport en/of het evenement heeft gedaan, als het ware een uithangbord voor de sport is. De eerste Speld ging naar Klazienavener Willy Berends (64) vanwege zijn fantastische prestaties in de loopsport. Vervolgens werd er nog een Zilveren Speld uitgereikt aan Jans Jagt vanwege zijn inzet in de 26 marathons die hij al heeft meegemaakt, vanwege zijn PR-activiteiten voor de marathon en de Dorpskrant en vanwege het feit dat hij elk jaar weer zoveel goede atleten uit binnen- en buitenland naar Klazienaveen weet te halen. Jans kreeg dit jaar eveneens een Lintje uitgereikt en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 Willy BerendsZilveren Speld voor Willy Berends

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 Jans JagtEn een Zilveren Speld voor Jans Jagt

Halve marathon achter de rolstoel

Een bijzondere deelnemer tijdens het 33e Drenthe Loopfestijn is Gerrit Voortman. Hij doet zondag mee met de halve marathon, echter niet gewoon, maar achter de rolstoel. Voortman neemt zondag iemand met een beperking mee in zijn rolstoel en loopt daarmee de halve marathon. Een tijd van 1:30 uur moet er volgens hem wel inzitten. Voortman heeft vorig jaar nog de marathon op de Mount Everest gelopen, ook voor een goed doel. Gerrit nodigde iedereen uit om na afloop eens plaats te nemen in de rolstoel om zelf te ervaren hoe zoiets voelt.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 Gerrit VoortmanGerrit Voortman vertelt…..

Stichting Energy4Kids

Ook Betty Enninga en René Boerhof kwamen nog even aan het woord. Betty Enninga vertelde over de Stichting Energy4Kids. Het 33e Drenthe Loopfestijn staat in het teken van Stichting Energy4Kids. Samen proberen zij zoveel mogelijk geld op te halen voor de Stichting. Ook het Esdal College Klazienaveen doet een grote duit in de zak. René Boerhof wist te vertellen dat er zondag maar liefst 172 leerlingen van het Esdal College meedoen aan de Esdal College Jeugdlopen en alle leerlingen hebben middels sponsorformulieren zoveel mogelijk geld opgehaald voor de Stichting Energy4Kids. “Sommige kinderen hebben al meer dan 3 formulieren vol. Hoeveel geld dat gaat worden weet ik niet, maar het zal zeker een niet gering bedrag zijn. Ook diverse bedrijven hebben inmiddels hun bijdrage gedaan. Bedankt!”, besluit René.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 Betty EnningaBetty Enninga vertelt over de Stichting Energy4Kids

Tot slot gingen nog een aantal personen op uitnodiging van Gerrit Voortman een rondje maken in de rolstoel. Een hele ervaring, zeker bij die snelheid. “Het is net of er helemaal niemand achter loopt.”, aldus Leonie. “Net alsof je in een gemotoriseerd wagentje zit, zo snel en zo soepel gaat dat!”.

Opening Drenthe Loopfestijn Weekend Klazienaveen 27-05-2016 Leonie Ramaker en Gerrit VoortmanBack To Top