EEM Groepenkasten

Gun omzet aan de lokale ondernemer

leegstand te huur te koop winkels winkelruimte klazienaveen drentheDrenthe – Volgens recentelijk onderzoek is er in Drenthe behoefte aan minder winkels. De winkelcentra moeten compacter, maar ook aantrekkelijker. Veel plaatsen laten (grote) omzetdalingen zien. Klazienaveen vormt daarin een uitzondering met een omzetstijging.

Winkelcentra kunnen aantrekkelijker worden gemaakt door onder andere betere parkeervoorzieningen en meer activiteiten in de binnenstad. Winkelcentra kunnen compacter door bijvoorbeeld leegstaande winkels in aanloopstraten om te bouwen tot huizen.

Dit en meer staat in het rapport van een Drentse initiatiefgroep van de VVD in samenwerking met 3 retaildeskundigen. Het rapport dient als handreiking aan overheden, ondernemers en vastgoedeigenaren en is onlangs overhandigd aan gedeputeerde Henk Brink.

Leegstand

De leegstand van winkels is volgens de initiatiefnemers een urgent probleem. Dat zal alleen nog maar erger worden als er op korte termijn niks aan wordt gedaan, waarschuwen ze. Leegstand wordt niet alleen veroorzaakt door te veel winkelruimte, maar ook door vergrijzende bevolking, krimp en natuurlijk groeiende aankopen via internet.

Volgens de onderzoekers moeten overheden serieus een vuist maken tegen de leegstand, onder ander door bestemmingsplannen aan te passen van winkelruimte naar woonruimte. Daarnaast moeten ondernemers meer te worden gefaciliteerd bij nieuwe concepten en door regels te versoepelen. Vastgoedeigenaren kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van tijdelijke oplossingen en huurcontracten. Winkels dienen zich meer te onderscheiden en nadrukkelijker op de emotie van klanten in te spelen.

Gun omzet aan de lokale ondernemer

Het rapport omvat ook een omroep aan de consument: Gun omzet aan de lokale ondernemer! Tevens hopen de initiatiefnemers dat de consument zich bewust wordt van de gevolgen van internetwinkelen: het omvallen van fysieke winkels.

Drenthe kent een gemiddelde leegstandspercentage van 11% (juni 2015) en dat is ongeveer 2% meer dan het landelijk gemiddelde. In Noordenveld en Coevorden is de leegstand met 14% het hoogst en in Borger-Odoorn (5%) en Westerveld (2%) het laagst.

Omzetdaling

In de Drentse detailhandel over de periode van 2010 tot 2015 liet het koopcentrum van Hoogeveen de grootste omzetdaling zien: 33 miljoen. Ook Emmen kende een grote daling: 15 miljoen. In Klazienaveen daarentegen was er juist sprake van een omzetgroei van 15 miljoen.

De detailhandel is goed voor zo’n 8% van de totale Drentse werkgelegenheid. Dat betekent ruim 27.000 arbeidsplaatsen.

(Bron: dvhn.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top