EEM Groepenkasten

Duidelijkheid miljoenenproject Orange Harbour bij Veenvaart in juni

orange harbourKlazienaveen – Er komt in juni dit jaar meer duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van het miljoenenproject Orange Harbour aan de Veenvaart bij Klazienaveen. De initiatiefnemers hebben dat als deadline voor hun plannen aangehouden.

Het al dan niet doorgaan van het miljoenenproject valt of staat met het draagvlak. Als er in juni niet voldoende draagvlak is voor hun project, dan gaan zij uitkijken naar andere regio’s.

Orange Harbour

Het project met de naam Orange Harbour omvat een combinatie van een overdekte haven, hotel, congrescentrum, winkels, restaurants, wellnessfaciliteiten en een subtropisch zwemparadijs in de vorm van een futuristisch ogend cruiseschip aan het Koning Willem-Alexanderkanaal bij afslag 6 langs de A37 en de N862.

De drijvende krachten achter dit project zijn de Rotterdamse architectenbureaus Felixx en Studio OXL.

Lees ook: Mogelijk miljoenenproject bij Veenvaart krijgt steeds meer vorm

Lees ook: Verrijzenis van een Cruiseschip langs A37 bij afslag Klazienaveen?

orange harbour

Draagvlak

Het gehele project staat of valt met het regionale draagvlak. Sinds juli 2016 zijn de bedenkers bezig een draagvlak te creëren. Ze vragen de gemeente, de bouwsector, woningbouwcorporaties en met name regionale ondernemers om hierbij aan te haken. Samen gaan ze uiteindelijk bepalen hoe het gehele project er uiteindelijk uit komt te zien. Het gaat dus voorlopig alleen nog om plannen, om een ontwerp. Niets staat nog vast. Het huidige ontwerp, het futuristisch ogend cruiseschip, dient vooral als kader en smaakmaker, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. De bouwkosten kunnen echter wel oplopen tot 100 miljoen.

Vierkant Voor Werk

De initiatiefnemers kunnen wellicht aansprak maken op de gelden die beschikbaar worden gesteld voor de Vierkant Voor Werk in onder meer Emmen. Met deze regeling wordt getracht de regionale economie te versterken. Ze zijn hierover in gesprek, aldus een woordvoerder. Per slot van rekening is Orange Harbour goed voor zo’n 500 banen. Er waren ook plannen voor een ijshal, maar daarvoor strijden nu Hoogeveen en Assen. De Rotterdammers waren net te laat om nog als 3e partij aan het selectieproces van de provincie toegevoegd te kunnen worden.

orange harbour

Lokale ondernemers

In het najaar van 2016 hebben diverse gesprekken met plaatselijke ondernemers uit Klazienaveen en Emmen plaatsgevonden. Bij de bijeenkomst in Klazienaveen waren 40 personen aanwezig. De helft heeft de steun voor de plannen uitgesproken. Bij de bijeenkomst in Emmen waren 30 personen aanwezig, waarvan 10 hebben aangegeven bij de plannen betrokken te blijven. Volgens een woordvoerder is dat een mooi aantal, maar te weinig om de volgende stap te kunnen zetten.

Dick Foorthuis, voorzitter van de Handelsvereniging in Klazienaveen, noemt de plannen ‘ontzetten ambitieus’. Toch zijn volgens hem een groot aantal lokale ondernemers positief gestemd over het project. Volgens Jos Schomaker van De Koepel in Emmen zijn de plannen nog niet binnen de overkoepelende organisatie voor het Emmer mkb besproken.

Meer gesprekken

In het komende half jaar zullen de initiatiefnemers nog een rondje langs de dorpen aan de Veenvaart doen en meer gesprekken voeren met ondernemers. Het project kan tevens helpen om de vaarrecreatie en de regionale economie van een extra impuls te voorzien. Daarvoor moet er echter wel voldoende animo zijn. De initiatiefnemers zien graag dat de regio achter het plan staat en de meerwaarde ervan inziet, vooral om een scenario als met het outletcentrum in Assen te voorkomen. Krijgen ze het komende half jaar niet de benodigde steun, dan overwegen ze om uit te wijken naar een andere locatie.

(Bron: emmen.nu)Back To Top