EEM Groepenkasten

Duitse wolven naderen opnieuw Nederlandse grens

wolf wolvenMeppen/Haren (Dld) – Tussen Haren en Meppen, op zo’n 15 kilometer van de Nederlandse grens, is op 11 juni 2017 een wolf gefotografeerd met een zogeheten cameraval. Dit is een logisch gevolg van de uitbreiding van de wolven in Duitsland en met name in Nedersaksen.

Wolven staan erom bekend dat ze flinke afstanden afleggen, dus zou het zomaar kunnen dat deze wolf ook Nederland zal gaan bezoeken of misschien al bezocht heeft.

De foto van de wolf was dusdanig goed, dat Duitse wolvenexperts konden bevestigingen dat het hier om een wolf gaat. Naar schatting leven er meer 100 wolven in Nedersaksen. Inmiddels zijn er al 11 wolvenroedels in de aan Nederlands grenzende deelstaat, mede dankzij de Europese bescherming die wolven genieten. Op ongeveer 90 kilometer van de Nederlandse grens, nabij Goldenstadt, bevindt zich de nieuwste roedel.

wolf wolven bij nederlandse grens tussen haren en meppen duitsland nedersaksen 2017

11-06-2017, 10:29 uur, tussen Haren en Meppen (Bron: Björn Wicks, Bundesforstamt)

De kans is hiermee redelijk groot dat de wolven naar Nederland zullen lopen. De afgelopen jaren zijn er al meerdere wolven uit Duitsland in Nederland gesignaleerd. Wolven kunnen makkelijk 50 kilometer per nacht afleggen. Er zijn zelfs gevallen bekend van jonge wolven die meer dan 1.000 kilometer vanuit hun ouderlijke roedel hebben gelopen op zoek naar hét beste plekje om een eigen, nieuwe roedel te beginnen.

Wat moet je doen als je een wolf ziet?

Als je een wolf ziet, dan is dat natuurlijk spannend. Het is echter niet gevaarlijk. Hoe moet je reageren als je een wolf ziet? De beste reactie volgens wolvenexperts is: spring een gat in de lucht en maak een foto. Wolven zijn namelijk zo schuw dat ze mensen en onvoorspelbare situaties vermijden. Hierdoor is de kans dat je een wilde wolf in levenden lijve te zijn krijgt heel erg klein, maar het is niet onmogelijk. Als je een foto hebt gemaakt, stuur hem dan naar de website van Wolven in Nederland. Schrijf er zo zo goed mogelijk bij wat je hebt gezien, waar en wanneer je de wolf hebt gezien. Stuur zoveel mogelijk beeldmateriaal mee (foto’s, filmpjes).

Wolven in Nederland

Kijk voor meer informatie op www.wolveninnederland.nl.

(Bron: naturetoday.com)Back To Top