EEM Groepenkasten

Duitsland verscherpt regels voor winterbanden

winterbanden duitsland anwb m+s alpine symboolDuitsland – Duitsland gaat per 1 januari de veiligheidsregels voor winterbanden aanscherpen. Winterbanden moeten voortaan niet alleen maar het keurmerk M+S (modder en sneeuw) hebben, maar ook het alpine-symbool in de vorm van een sneeuwvlok.

Om te voorkomen dat iedereen direct met hoge kosten wordt omgezadeld, geldt er een overgangsperiode tot september 2024 voor banden met alleen M+S-markering. Als voorwaarde geldt dan wel dat de banden moeten zijn geproduceerd vóór 31 december 2017. Alle winterbanden die na 1 januari 2018 zijn gekocht moeten zijn voorzien van het alpine-symbool. Let dus bij het kopen van nieuwe winterbanden goed op de productiedatum van de band.

Boete

Let dus goed op als je nog nieuwe winterbanden aanschaft. Hou je je niet aan de nieuwe regels, dan kan je dat in Duitsland een boete opleveren van € 60,00 + 1 strafpunt voor het rijden op ongeschikte banden en € 80,00 als je hinder veroorzaakt. Dat is echter nog niet het ergste: als je betrokken raakt bij een ongeluk, dan kom je bij de officier van justitie toch in de problemen. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,00 en 1 strafpunt. Leen je dus even je auto zonder winterbanden uit en iemand krijgt daarmee in Duitsland een boete, dan krijg jij ook nog € 75,00 en 1 strafpunt aan je broek.

 

Let op

Sommige zomerbanden hebben ook een M+S-aanduiding. Deze zomerbanden hebben echter geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode!

Profieldiepte

In Duitsland geldt voor banden een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Voor winterbanden wordt echter een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd, omdat banden met een profieldiepte van minder dan 4 mm niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

Winterse omstandigheden

Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

sneeuwkettingen winter winterbanden

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Ook al heb je winterbanden, dan kunnen sneeuwketting in sommige landen, bijvoorbeeld op (kleine) bergwegen, verplicht zijn; dan staat er een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting.

Winteruitrusting

Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd.

Winterbanden en snelheid

Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven.

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto’s en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

(Bron: ANWB.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top