EEM Groepenkasten

Eerste Dordsebrug 125 jaar geleden gebouwd

Dordsebrug Klazienaveen

Klazienaveen – Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de eerste Dordsebrug werd gebouwd. Hieronder een verhaal over het ontstaan van de eerste Dordsebrug waarin zelfs Vincent van Gogh nog een rol speelt.

Het is herfst 1883. Een sombere dag, de berkenbomen hebben de bladeren al lang van zich afgeschud. Afgelopen nacht heeft aannemerszoon Freek overnacht in het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam. Vandaag wil hij naar Barger-Oosterveen lopen. Een modderig zandpad langs de Hoogeveense Vaart is de enige manier om daar te komen. In het veengebied Barger-Oosterveen wordt een nieuwe veenkolonie gebouwd. De vader van Freek is aannemer en heeft hij zoon op pad gestuurd om te kijken of er werk te doen is in die nieuwe veenkolonie.

Maar Freek is nog geen drie kilometer onderweg en hij ziet onder in de kanaalwal een beetje vreemde man zitten. Boven op de wal staat een schildersezel en ander schildersmateriaal. Aan de eerste strepen is te zien dat de schilder alvast een begin heeft gemaakt. De man kijkt wezenloos voor zich uit over het water, zijn rechterhand onder zijn kin.

“Giet ’t een beetie?” vraagt Freek in zijn Overijssels dialect. De schilder kijkt niet op of om. “Kan ik oe helpen?” vraagt Freek nog een keer. De schilder blijft wezenloos voor zich uit kijken. “Hoe heet ie?” vraagt Freek tenslotte. Met een paar holle ogen vanonder een rieten hoed kijkt de schilder hem aan. Een grote snor en bijbehorende rossige baard vormen het gezicht.

“Vincent van Gogh” antwoordt de schilder op de laatste vraag.
“Niet van hier zeker?” vraagt Freek. Maar hij krijgt geen antwoord. De schilder staat op en gaat achter zijn schildersezel zitten, zonder verder iets te zeggen.

Vincent van Gogh 125 jaar Dordsebrug Klazienaveen

Freek loopt verder, hij heeft tenslotte nog een lange dag voor zich.
Tegen de middag komt Freek in Barger-Oosterveen aan. Van een veenkolonie is nog geen sprake, ja hier en daar staan wat veenketen. Het is een nog onontgonnen veengebied. Maar Freek neemt alles goed in zich op. Maakt tekeningen. Een zandpad vanuit de dorpen Emmen, Angelslo en Den Oever loopt dood op de Hoogeveense Vaart. Daar liggen mogelijkheden voor een brug denkt Freek. Hij zal eens gaan informeren bij de firma van Holthe tot Echten, eigenaar en ontginner van het veengebied.

Freek is enthousiast en loopt vol goede moed terug naar Nieuw-Amsterdam
Het is al donker op het moment dat hij de deur van logement van Hendrik Scholte binnenstapt. In de eetkamer ziet hij ook de zonderlinge schilder zitten, zich tegoed doen aan een bord hutspot met spek. Achter hem staat een prachtig schilderij van de ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam. Stilzwijgend gaat Freek naast hem zitten.
“Een beetje gek, een zonderling maar schilderen kan hij wel” zegt Hendrik Scholten tegen Freek nadat de schilder zonder iets te zeggen zijn kamer heeft opgezocht.

Een jaar later worden het eerste winkelpand en een paar woningen in Barger-Oosterveen door de vader van Freek gebouwd. Het materiaal wordt met de snikke van Westera aangevoerd. Freek is de tekenaar van de houten Dordsebrug, in 1889 wordt de brug officieel geopend. Op dat moment bestaat de jonge veenkolonie onder de naam Barger-Oosterveen of Dordschebrug vijf jaar.

Pas later zou de veenkolonie de naam Klazienaveen krijgen.

Dordsebrug Klazienaveen

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top