EEM Groepenkasten

Eerste houten fietspad ter wereld komt tussen Klazienaveen-Weiteveen

eerste houten fietspad ter wereld emmen klazienaveen weiteveenKlazienaveen – Klazienaveen en Weiteveen krijgen deze zomer een wereldprimeur. Het eerst houten fietspad ter wereld wordt namelijk aangelegd tussen Klazienaveen en Weiteveen.

Het gaat hierbij om een proefstrook van ongeveer 200 meter lang op een gedeelte van het fietspad dat toch al aan groot onderhoud toe was. Dit stukje fietspad wordt derhalve een soort proeftuin van een nieuw materiaal waarvan kenners een grote toekomst verwachten. Het nieuwe materiaal voor het fietspad is gemaakt van biocomposiet, geperste platen van voornamelijk houtsnippers en biohars. Het materiaal is enorm hard en slijtbestendig.

Onderzoek biocomposiet

Het onderzoek is gericht op de beste manier om een dergelijk fietspad aan te leggen en hoe het nieuwe materiaal zich in de praktijk zal gedragen, bijvoorbeeld hoe zit het met de gladheid? Maar ook de levensduur en de hufterbestendigheid van het materiaal wordt onderzocht. Ook de beste manier van vervaardigen, de ideale maten van de platen en diverse andere aspecten zullen worden onderzocht. De eerste resultaten worden in het najaar verwacht.

De provincie Drenthe en het recreatieschap Drenthe hebben hiervoor het initiatief genomen. Ook o.a. het Projectenbureau Drenthe en de Stenden Hogeschool in Emmen zijn hierbij betrokken. De aanleg zal gebeuren door de Grontmij.

Demontabel, aanpasbaar en milieuvriendelijk

De initiatiefnemers denken, dat als de proef positief uitpakt er een fabriek om duurzame platen te vervaardigen kan worden gestart. Dit zal op termijn werk opleveren voor 75 mensen. Mocht het zover komen, dan zal deze fabriek in Emmen komen te staan.

Fietspaden van dit materiaal zijn volgens de initiatiefnemers demontabel en daardoor gemakkelijk aan te passen als het gebruik ervan verandert. Het materiaal zal zich volgens de initiatiefnemers kunnen meten met asfalt, beton en klinkers. Dit biocomposiet is echter veel milieuvriendelijker en bovendien volledig te recyclen.

(Bron: Dagblad van het Noorden)Back To Top