EEM Groepenkasten

Eerste officiële lentedag een feit!

lente zomer voorjaar zon bloei pixabayRegio – De eerste officiële lentedag van het jaar is een feit! Dat meldt Weeronline.nl. Gisteren vlak voor het middaguur was de temperatuur in De Bilt naar 15.0 graden gestegen. Later in de middag steeg de temperatuur nog verder naar zo’n 13 graden in de noordelijke provincies en langs de Zeeuwse kust en 15 tot 16 graden elders in het land. In het zuidooster kwam het zelfs tot 17 graden. Normaal worden dergelijke temperaturen pas eind april bereikt. Op 29 oktober 2017 kwam de temperatuur in De Bilt voor het laatst boven de 15 graden.

Veel bewolking

Ondanks de temperaturen is het niet volop lenteweer. De vele bewolking voorkomt dat. Doordat er weinig wind staat voelt het echter direct aangenaam aan als de zon zich even laat zien. De afgelopen jaren is het vaker gebeurd dat het in maart zo zacht was. Precies 4 jaar geleden kwam het kwik zelfs tot 18,0 graden in De Bilt en 20,0 graden in Deelen (bij Arnhem). Gemiddeld telt maart in De Bilt 3 lentedagen.

Deze tijd van het jaar kan het echter ook nog volop winteren. In 1931 koelde het op 10 maart in De Bilt af tot -11,2 graden en in Warnsveld in de Achterhoek zelfs tot -17,8 graden.

De eerste officiële lentedag, met temperaturen van 15,0 graden of meer, komt gemiddeld genomen op 16 maart. De vroegste lentedag was in 1993, op 13 januari om precies te zijn. Toen werd het 15,1 graden in De Bilt. Dat het ook anders kan bleek in 1970. Toen moesten we tot 3 mei wachten op de eerste lentedag, toen pas werd het voor het eerst dat jaar warmer dan 15,0 graden: 16,8 graden. Toen volgde wel een vrij warme zomer.

Voorlopig niet meer lentedagen

Vandaag zijn er in de ochtend veel wolkenvelden. Lokaal valt een beetje regen en zo nu en dan kan de zon even doorbreken. Later in de ochtend trekt vanuit het zuidwesten een buiengebied over ons land en wordt het grijs. Ook de middag blijft buiig. Op de Wadden blijft de temperatuur steken op 7 tot 10 graden, in het midden en zuiden van het land op 11 tot 14 graden en lokaal langs de oostgrens op 15 graden.

Na het weekend

Maandag wordt opnieuw een vrij grijze dag en zijn er buien. De middagtemperatuur ligt tussen 7 graden op de Wadden en 13 langs de oostgrens. De dagen daarna valt tijdelijk minder neerslag en neemt de kans op zonnige perioden toe. Later in de week kunnen opnieuw buien ontstaan. Dinsdag is het tijdelijk iets minder zacht, daarna ligt de middagtemperatuur tussen 9 en 14 graden. Normaal is het 8-12 graden.

(Bron: weeronline.nl / Afbeelding: Pixabay)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top