EEM Groepenkasten

Eerste officiële vorstdag is een feit

vorst vriezen gevroren onder nulNederland – Voor het eerst heeft het in De Bilt gevroren en daarmee spreken van de eerste officiële vorst van het najaar. Om 6 uur koelde het af naar -0,2 graden.

Later vanochtend daalde de temperatuur naar -0,7. In Noord-Brabant was het nog kouder. Weerstation Woensdrecht noteerde de laagste temperatuur met -2,3 graden. Aan de grond vroor het 1-6 graden. Ook is op veel plaatsen (zeer) dichte mist ontstaan. In Cabauw (Utrecht) was het zicht deze vroege ochtend slechts 15 meter! Het verkeer kan hier vanochtend nog lang last van hebben en zeer lokaal blijft de mist tot in de middag hangen. Door bewolking had het noorden niet te maken met vorst en mist.

Primeur

De laatste officiële vorstdag voor de zomer was op 1 mei. Toen koelde het in De Bilt af naar -0,1 graden. Op 9 oktober had Heino de primeur om als eerste Nederlands weerstation vorst te meten. Diezelfde vroege zondagochtend volgden weerstations Deelen, Hoogeveen en Twenthe met lichte vorst. Ook op 10, 11 en 21 oktober kwam het regionaal tot lichte vorst, maar in De Bilt vroor het tot aan vandaag nog niet.

Vroege en late vorst

Vorig jaar diende de eerste officiële vorstdag zich pas op 23 november aan. Daarmee was de eerste vorst laat, want gemiddeld genomen vindt deze begin november plaats. Het langst moest er gewacht worden in 2000. Pas op 17 december werd toen de eerste officiële vorst genoteerd. In De Bilt kwam het in 1971 al op 16 september tot vorst. Nooit eerder vroor het op het landelijk hoofdstation zo vroeg in het seizoen.

Het vroegterecord voor de eerste vorst op een van de KNMI-stations is in bezit van Deelen met op 15 september 1971 een temperatuur net onder nul. In 2000 duurde het tot 16 december voordat het ergens in het land tot vorst kwam. Gemiddeld genomen vriest het tweede helft van oktober voor het eerst op een van de officiële meetstations.

(Bron: weeronline.nl)Back To Top