EEM Groepenkasten

Efteling “uiterst kwetsend en racistisch”

efteling kaatsheuvel pretparkKaatsheuvel – Enkele attracties op De Efteling zijn “uiterst kwetsend en racistisch”. Dat is althans de menig van de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes.

Deze actiegroep stuurde eind vorige week een open brief naar de Efteling. Zij vinden de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival “uiterst kwetsend en racistisch”. Zij hebben tevens aangegeven acties in het park te zullen voeren als de “onderdrukkende stereotyperingen” niet verdwijnen.

Een woordvoerder van De Efteling heeft al aangegeven in gesprek te gaan met de actiegroep om te horen wat nou precies de pijnpunten zijn.

De attractie Monsieur Cannibale ligt onder vuur omdat er een zwarte kannibaal in zit, midden in een carrousel met ‘kookpotten’.

Efteling Monsieur Cannibale Kaatsheuvel

Carnaval Festival vanwege 5 bosjesmannen die volgens de actiegroep zijn voorzien van racistische clichés.

Efteling Carnaval Festival Kaatsheuvel

Open gesprek

De woordvoerder van de Efteling heeft aangegeven dat de actiegroep is uitgenodigd om binnenkort langs te komen voor een “open gesprek”. Volgens de woordvoerder wil de Efteling graag een dagje uit bieden aan iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke of seksuele voorkeur. Hij zegt het daarom jammer te vinden dat sommigen zich ergens aan storen.

Strikte voorwaarden

De actiegroep heeft aangegeven “enkel onder strikte voorwaarden” te willen praten met De Efteling over het feit of de stereotyperingen in het park racistisch zijn of niet.

“Wanneer wij ingaan op uw uitnodiging willen wij graag zien hoe u deze klachten gedocumenteerd heeft en of deze documentatie gedaan is door onafhankelijk experts met betrekking tot racisme”, aldus de actiegroep.

Ook laat de groep weten niet een discussie te willen over de vraag of de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale wel racistisch zijn. “Wij geven geen ruimte voor dit soort onderhandelingen omdat racisme iets is wat je afschaft en niet afbouwt.”

De identiteit van de personen achter de actiegroep is niet bekend. Zij willen zich niet bekendmaken uit angst voor doodsbedreigingen.

Aanstootgevende karakters zijn uitvergrotingen

Op Facebook schrijft het pretpark dat veel attracties simpelweg ‘uitvergrotingen van bekende karakters zijn.’ Elsevier doet er echter nog een schepje bovenop en zet zet een aantal ‘aanstootgevende’ karakters op een rij:

efteling elsevier

efteling elsevier

(Bron: nos.nl / nu.nl / elsevier.nl)Back To Top