EEM Groepenkasten

Eigen boothuis voor eeuwoude Snikke bij Oranjedorp

Veenvaartfestival 2016 - De SnikkeOranjedorp – Als het een beetje meezit heeft de 111 jaar oude snikke Johannes Veldkamp vanaf 2019 een eigen onderkomen in de Veenvaart.

De gelijknamige stichting is voornemens een boothuis te bouwen voor de in 1907 gebouwde Groningse trekschuit. Dat boothuis zal bij de kruising van de Oosterwijk en het Koning Willem-Alexanderkanaal bij Oranjedorp worden gebouwd. Daarvoor is inmiddels een vergunningsaanvraag ingediend.

De snikke

De snikke is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware blikvanger in Zuidoost-Drenthe en met name de Veenvaart. Het authentieke vaartuig deed tot ongeveer het midden van de vorige eeuw dienst als vervoersmiddel voor mensen, vee, turf en goederen. In het begin werd de snikke nog voortgetrokken door mensen en later ook door paarden. Tegenwoordig is het uitgerust met een motor. De snikke vaart sinds 2007 jaarlijks tussen maart en december weer door onze wateren, maar dan puur voor pleziertochtjes.

Ideale plek

De stichting is al sinds 2013 bezig om een boothuis voor de Johannes Veldkamp te realiseren. Buiten het vaarseizoen ligt de snikke in het Stieljeskanaal, vlakbij Museum Meringa in Zandpol. Door deze openluchtstalling is er veel onderhoud vereist, waardoor de onderhoudskosten hoger uitvallen. Een boothuis in Oranjedorp zal daarom uitkomst bieden. De opstapplaats van de snikke is dan op nog geen 25 meter van de stalling. Een ideale plek dus om de boot te stallen.

Horeca en camperplaatsen

De beoogde locatie is niet nieuw. Al eerder, in 2015, waren er plannen om naast het boothuis ook een horecagelegenheid, een audiovisueel historisch centrum en een 5-tal camperplaatsen te realiseren. Dat bleek financieel niet haalbeer.

Scheepsluiken als dak

Het bootshuis zal worden opgetrokken uit hout, met enkele oude scheepsluiken als dak. Het bootshuis wordt drijvend, zodat het ook eens op een andere locatie kan worden geplaatst.

Vaart

Het bootshuis zal 24 meter lang worden, 4 meter breed en 2,60 meter hoog en zal in totaal zo’n € 35.000 gaan kosten. De stichting heeft zelf een groot gedeelte van dit bedrag. Daarnaast hopen ze op enkele subsidies van het platform Leader Zuidoost-Drenthe. De stichting hoopt op korte termijn met de bouw te kunnen beginnen. Ze werken nu al meer dan 5 jaar aan dit plan en hopen er nu wat meer vaart achter te kunnen zetten.

(Bron: emmen.nu)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top