EEM Groepenkasten

Eind 2015 supermarkten in de gemeente Emmen zondags geopend?

centrum, klazienaveen, schip2Klazienaveen/Emmen – Vanaf eind 2015 mogen supermarkten in de gemeente Emmen hun deuren openen op de zondag. De grotere detailhandel buiten de centrums, zoals meubelzaken, bouwmarkten e.d. mogen de 1e en 3e zondag van de maand hun deuren extra openen. Voor het centrum van Emmen blijven de koopzondagen op de laatste zondag van de maand.

Dat is in grote lijnen het gelijk aan het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Hiermee volgt het college het advies op van Stichting De Koepel. De Koepel is de officiële gesprekspartner van alle ondernemersverenigingen binnen de gemeente Emmen, de spreekbuis van en naar de politiek. Binnen de Stichting De Koepel worden de beleidsmatige lijnen besproken en uitgezet. Onderwerpen als infrastructuur, parkeren en bereikbaarheid zijn een paar voorbeelden.

Enquête

Alle winkeliers in de gemeente Emmen zijn via een enquête en tijdens bijeenkomsten over de zondag openstelling om hun mening gevraagd. Uit de gehouden enquête en de bijeenkomsten komt geen eenduidig beeld naar voren over vrijstelling voor koopzondagen. Van de supermarkten geeft 78% aan voor vrijstelling te zijn. De ondernemers in het centrum van Emmen geven de voorkeur aan regulering; 75% is voor het handhaven van de huidige 12 koopzondagen. De Koepel heeft bij de gemeente aangegeven niet te verwachten dat ondernemers onderling afspraken kunnen maken, juist omdat de belangen zo ver uit elkaar liggen.

Besluit

De gemeenteraad neemt hierover in oktober een definitief besluit. Een positief besluit kan de doodsteek zijn voor de kleinere buurtsupers, en dit kan voor de kleinere dorpskernen rondom Emmen een ongewenste ontwikkeling zijn.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top