EEM Groepenkasten

Eind november komt nieuwe 20 Euro biljet in omloop

euro biljetNederland – Eind van de maand, zo tegen 24 november, moet je niet schrikken als je ineens een ander briefje van twintig Euro in je portemonnee krijgt via de pinautomaat. Het gaat daarbij niet om een vervalsing, maar om het allernieuwste bankbiljet uit de zogeheten Europa-serie.

Veiliger

Eerder al zagen het het nieuwe vijfje en het tientje het daglicht via een metamorfose, nu is de beurt aan het twintig Euro biljet. Het nieuwe biljet in de Europa-serie werd al in februari van dit jaar als ontwerp getoond en pas vanaf 25 november zullen de geldautomaten de nieuwe twintig biljetten ook echt uitspugen. De briefjes worden vervangen om het biljet veiliger te maken. ,,Het briefje van 20 euro is één van de meest gebruikte biljetten in de eurozone. Het is dus heel belangrijk dat we het zo veilig mogelijk maken”, stelt ECB-voorzitter Mario Draghi.

Levensduur

Zo bevat het nieuwe biljet, naast de vertrouwde veiligheidsdraad en het watermerk, ook een ‘portretraampje’. Het raampje bovenaan in het hologram – de zilveren band rechts op het bankbiljet – toont een afbeelding van Europa. Dit portret is ook aan de andere kant van het biljet te zien. Wanneer het biljet gekanteld wordt, verschijnt in het hologram de waarde van het biljet, 20 euro. Behalve dat de nieuwe biljetten lastiger te vervalsen zijn, is de levensduur van het nieuwe bankpapier naar verwachting ook langer. Op termijn zullen ook de andere biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro vernieuwd worden.

Waarde

De ‘oude’ biljetten blijven voorlopig in omloop, naast de nieuwe briefjes, maar zullen geleidelijk aan worden ingetrokken. Uiteindelijk zal er niet meer mee betaald kunnen worden, maar de datum waarop dit zal plaatsvinden wordt ruim van tevoren aangekondigd. De bankbiljetten van de eerste serie behouden wel hun waarde en kunnen altijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken.

Het nieuwe en oude biljet is te vergelijken op de website van de ECB.

(Bron: AD.nl/ECB)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top