EEM Groepenkasten

Elektrische fiets(en) gestolen bij een inbraak?

fietsendief, cartoonKlazienaveen – Regelmatig bereikt de redactie een bericht dat er ergens een inbraak in een schuurtje of iets van dien aard heeft plaatsgevonden. Meestal ging het hierbij om het ontvreemden van één of zelfs meer elektrische fietsen.

Deze elektrische fietsen zijn vaak bedoeld om voor een zacht prijsje aan een, soms argeloze, koper aan te bieden. Maar je bent een ezel (of een heler) als je denkt een zo goed als nieuwe elektrische fiets zonder lader te kopen voor een paar tientjes.

Nu bestaat er in het landelijke fietsdiefstalregister een mogelijkheid om te controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Heel handig als je een tweedehandsfiets wilt kopen, of ter controle van de aangifte bij de politie van je gestolen fiets. In het register vind je alleen de aangiftes van na 1 januari 2008. Aangiftes van vóór 1 januari 2008 zijn slechts beperkt verwerkt in het register. Om te controleren of een fiets als gestolen staat geregistreerd heb je een combinatie van het framenummer en het merk van de fiets nodig. Een andere mogelijkheid is met behulp van het fietsen chipnummer, ook wel diefstalpreventiechip (DPC) genoemd. Als de fiets als gestolen staat geregistreerd is het antwoord ja. Staat de fiets niet als gestolen geregistreerd dan is het antwoord nee. Bij ‘nee’ kan de fiets echter nog steeds uit diefstal afkomstig zijn.

Aangifte

Op dit moment wordt slechts in 15% van de gevallen van fietsdiefstal aangifte gedaan bij de politie. Als er geen aangifte wordt gedaan, is je fiets niet herkenbaar als zijnde gestolen. Het kan ook zijn dat de aangifte nog niet is verwerkt in het fietsdiefstalregister. De politie heeft maximaal 10 dagen de tijd om te controleren of een aangifte voorzien is van de juiste gegevens zoals framenummer en/of chipnummer. Pas daarna wordt de fiets als gestolen geregistreerd. Voor vragen over een registratie kun je terecht bij het politiekorps waar je aangifte hebt gedaan. De Nederlandse fietsfabrikanten en de politie voeren gegevens in het register in. De RDW zorgt ervoor dat het register online beschikbaar is. Klik hier om te controleren of je fiets als gestolen staat geregistreerd

Als je onverhoopt slachtoffer wordt van fietsdiefstal, doe dan altijd aangifte. Door aangifte te doen maak je de fiets herkenbaar als zijnde gestolen. Bovendien vergroot je de mogelijkheid dat de fiets weer terugkomt. Dit gebeurt vaker dan wordt gedacht. Zo’n 7 procent van de aangiftes leidt tot terugkeer van de fiets bij de eigenaar. Dus ken je fiets en zorg dat je de unieke kenmerken van de fiets, zoals framenummer, merk of chipnummer kent of op een veilige plek bewaart. Want alleen met deze unieke kenmerken kun je een volledige aangifte doen en wordt je fiets als gestolen geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Vervolgens kan de politie aan de slag met de opsporing van de fiets en de dief. Op deze manier word een fiets herkenbaar als “gestolen” en kunnen de dief, de heler en de fiets worden opgespoord. De politie kan dus pas in actie komen als er aangifte is gedaan.

Link naar het fietsdiefstalregister.

(Bron: rdw.nl)Back To Top