EEM Groepenkasten

Emmen schaft meldplicht carbidschieten af

carbid schieten gemeente emmen klazienaveenEmmen – De gemeente Emmen schaft de meldplicht voor carbidschieten af. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter, die de Emmer regels rond de oudejaarstraditie bekritiseerde.

De voorzieningenrechter bekritiseerde de Emmer regels nadat een aantal bewoners uit Noordbarge had geklaagd over de locatie van het carbidschieten in het dorp. Volgens locoburgemeester Bouke Arends had de uitspraak vooral betrekking op de meldingsplicht voor carbidschieten die in de huidige gemeenteregels is opgenomen. Volgens Arends kan zo’n melding worden gezien als een vergunningsaanvraag.

Lukraak

Het afschaffen van de meldingsplicht betekent niet dat er straks in de gemeente lukraak kan worden geschoten. Burgemeester en wethouders stellen begin de december een lijst op met plekken waar carbidschieten is toegestaan. In verreweg de meeste gevallen zullen dat dezelfde plekken zijn waar al jaren wordt geschoten. Arends meldt dat er later dit jaar ook nog een oproep aan de bewoners wordt gedaan om te melden wanneer ze op een andere plek willen gaan schieten. De gemeente beoordeelt dan of die locatie aan de regels voldoet.

Versoepeling

De nieuwe carbidregels betekenen ook meteen een kleine versoepeling van het huidige beleid. Nu moet nog minimaal 75 meter van de dichtstbijzijnde woonbebouwing worden geschoten. Straks is dat nog maar 50 meter, met als voorwaarde dat er niet met meer dan 5 bussen wordt geschoten. Bij meer dan 5 bussen geldt nog de oude afstand van 75 meter. Bij zorginstellingen, kerken en voorzieningen waar dieren worden opgevangen geldt een minimumafstand van 300 meter.

Voor de rest blijven de huidige regels van kracht. Zo mag er nog altijd alleen met bussen worden geschoten met een maximuminhoud van 50 liter en mag er alleen worden geschoten op oudejaarsdag tussen 10.00 en 02.00 uur.

De gemeenteraad buigt zich in oktober over het voorstel.

(Bron: Dagblad van het Noorden)Back To Top