EEM Groepenkasten

En de vlam van de NAM, die brandt nog steeds

nam gaszuiveringsinstallatie emmenEmmen/Klazienaveen – Begin dit jaar werd de gasontzwavelingsfabriek van de NAM in Emmen gesloten. Toch komen de vlammen nog altijd uit de tientallen meters hoge pijpen. Dat zal ook nog wel eventjes zo blijven.

De ontzwavelingsfabriek langs de weg tussen Klazienaveen en Emmen is de grootste fabriek van de NAM. De fabriek werd in de jaren ’80 gebouwd om de exploitatie van 15 zure gasvelden in Zuidoost-Drenthe en Twente mogelijk te maken.

Meeste gasvelden leeg

In de fabriek wordt zwavel uit gas gehaald om de kwaliteit van het gas op Slochteren-niveau te brengen. Omdat de meeste van de gasvelden inmiddels leeg zijn, hoeft de fabriek niet meer te draaien. Met enig ceremonieel vertoon werd op maandagochtend 8 januari de installatie stilgelegd door NAM-directeur Gerald Schotman.

Lees ook: Gaszuiveringsinstallatie (GZI) Emmen maandag officieel buiten gebruik gesteld

Lees ook: Onderzoek naar duurzaam hergebruik van Gaszuiveringsinstallatie in Emmen

Nog altijd vlammen te zien

Als je in de avonduren of ’s nachts lands de fabriek rijdt zie je nog altijd vlammen uit de pijpen komen. Is de NAM vergeten om bepaalde installaties buiten werking te stellen? “Nee hoor”, laat woordvoerster Kirsten Smit tegenover het Dagblad van het Noorden weten. De NAM is nu bezig om de leidingen leeg te maken. Het gas dat nog in de leidingen zit wordt nu afgefakkeld. Volgens verwachting zullen de pijpen die naar de fabriek lopen eind deze maand leeg zijn. Vervolgens zullen in maart of april de leidingen op het bedrijfsterrein leeg worden gemaakt. Dat zal tot ongeveer mei of juni duren. “Tot die tijd zullen er dus nog een of meerdere kleine vlammen te zien zijn.”, aldus Smit.

Zodra al het gas uit de leidingen is wordt er stikstof doorheen gespoten om er zeker van te zijn dat alle gas uit de leidingen is.

Afgeschreven

Alle apparatuur en leidingen die zich boven de grond bevinden zullen worden verwijderd. Die apparatuur heeft zo’n 30 jaar bloot gestaan aan weer en wind en mag volgens de woordvoerster als afgeschreven worden beschouwd.

Samen met 5 andere partijen onderzoekt de NAM, eigenaar van het terrein, op welke manier het terrein kan worden hergebruikt en of de ondergrondse leidingen eventueel gebruikt kunnen worden voor projecten op het gebied van duurzame energie.

Nog 4 gasvelden in gebruik

De NAM houdt 4 van de 15 gasvelden die op de fabriek waren aangesloten nog in gebruik. Die zullen worden aangesloten op de gasbehandelingsinstallatie in Ten Arlo bij Hoogeveen.

(Bron: dvhn.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top