EEM Groepenkasten

Esdal College: Ruim 61 jaar voortgezet onderwijs aan van Echtenstraat 22

Klazienaveen Technische School Van Echtenstraat ambachtsschool esdal collegeKlazienaveen – In maart 1954 werd de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van een school aan de van Echtenstraat 22 in Klazienaveen. Zouden de initiatiefnemers ooit gedacht hebben, dat in 61 jaar hun “Ambachtsschool voor Klazienaveen en Omstreken” zou uitgroeien tot wat het nu is? Het is haast ondenkbaar.

In oktober van hetzelfde jaar wordt het hoogste punt bereikt. De school groeit als kool en blijkt een jaar later alweer veel te klein. In de spijkerfabriek aan de Industriestraat werden in snel tempo vijf lokalen gebouwd.

Nieuwbouw

De zo gewenste uitbreiding van de school blijft uit, maar aan de Dordsedijk werd in 1960 een noodschool gebouwd. Het noodlokalencomplex stond bekend onder de naam Buitenzorg.

Nieuwbouwplannen werden gemaakt, maar het zou tot 1974 duren voordat aan de ongelukkige situatie een eind kwam. Architectenburo Klein uit Groningen tekende voor een grote uitbreiding. De school krijgt een oppervlakte van maar liefst 9000 m².

esdal college oude ingang

Officiële opening

Op woensdag 16 oktober 1974 vond de officiële opening plaats. Hoewel de buitenkant sinds 1974 ongewijzigd is gebleven hebben zich binnen de muren enorme veranderingen voorgedaan. Na de grote fusiegolf werd het totale Klazienaveense voortgezet onderwijs op 1 augustus 1994 geconcentreerd in het Esdal College Klazienaveen, van Echtenstraat 22.

De school heeft anno 2015 brede instroommogelijkheden. Leerlingen met een vmbo- en mavo/havo-advies kunnen er terecht. Door die brede instroom heeft de school een echte regiofunctie. De school telt ongeveer 600 leerlingen.

Ruim anderhalf jaar is er op het oude sportveld gebouwd aan een nieuwe school. Op donderdag 19 november 2015 wordt de nieuwe school officieel geopend.

(Bron: Jans Jagt)

Tripadvisor NL 600x300
Algemeen


Back To Top