EEM Groepenkasten

Even voorstellen: Hans Poiesz

Hans Poiesz schipper Parlevinker Klazienaveen

Klazienaveen – Op de foto hierboven Hans Poiesz met zijn Parlevinker, een bevoorradingsboot uit het Amsterdamse havengebied.

Vrijwel iedereen in Klazienaveen kent Hans, misschien wel zonder het te weten. Zijn Parlevinker was even omgedoopt tot Pakjesboot 10 voor de Sint en zijn Pieten. En dat hebben de inwoners van Klazienaveen geweten, want Hans, een enthousiaste vijftiger, had namelijk speciaal voor deze happening een originele scheepshoorn via marktplaats op de kop getikt.

Deze scheepshoorn, speciaal voor de zeevaart, heeft een bereik van maar liefst vijf kilometer, en voor Hans, oud-boordwerktuigkundige op de grote vaart was het geen enkel probleem om dat “ding” lawaai te laten maken. Hans heeft de boot een tijd geleden gekocht en het doel is om er mee te gaan varen en de vrije tijd op door te brengen. Hij is daarom al met de verbouwing van de boot begonnen en hij doet vrijwel alles zelf, van de techniek tot en met de constructiewerkzaamheden.

Een Parlevinker is van oorsprong een ondernemer die met zijn boot in de havengebieden of op de rivieren goederen, voornamelijk levensmiddelen, aan de man probeert te brengen. De laatste Nederlandse Parlevinker is op 29 april 2008 ermee gestopt. Het beroep is dan ook vrijwel uitgestorven.Back To Top