EEM Groepenkasten

Even voorstellen: Roelof Keen, de nieuwe taolschulte van Emmen

roelof keen klazienaveen taolschulteKlazienaveen/Emmen – Roelof Keen uit Klazienaveen is de nieuwe taolschulte van de gemeente Emmen. Het Huus van de Taol heeft in elke Drentse gemeente een taolschulte.

Met ingang van een september van dit jaar is Roelof Keen uit Klazienaveen als taolschulte actief in Emmen en is daarmee ambassadeur van de streektaol in deze gemeente.

Taolschulte

Het werk van de taolschulte kan feitelijk verdeeld worden over drie hoofdtaken:

  1. Representeren (is het gemeentelijke gezicht);
  2. Controleren (aan de bel trekken als de streektaal in enig opzicht geweld wordt aangedaan);
  3. Organiseren van activiteiten (zoals voorlezen op basisscholen in meertmaond-streektaolmaond).

Roelof Keen is beslist geen onbekende in de zuidoosthoek van Drenthe en ook ver daarbuiten kent menigeen hem. Hij behoorde in het verleden als rolstoelatleet namelijk tot de wereldtop en heeft heel wat internationale prijzen in de wacht gesleept. Hij is o.a. wereldkampioen geweest en heeft zilver gewonnen op de Paralympics in Seoul, Zuid Korea.

Kaarsen voor Gambia

Roelof Keen heeft, samen met zijn vrouw en een ander stel uit Enschede, ook een stichting om gehandicapte mensen in Gambia een beter bestaan te geven. Voor dit doel zamelt hij o.a. kaarsen in, waarna de paraffine per scheepscontainer naar dit Afrikaanse land wordt vervoerd. Daar verwerken mensen met een beperking – die daar vaak slechts een marginaal bestaan leiden – deze grondstof tot kaarsen en krijgen aldus een veel beter, veel menswaardiger bestaan.

Schrijver en dichter

Verder werkt Roelof ook nog ‘gewoon’ veertig uur (of meer) bij Hendriks Metaalbewerking B.V. in Emmen. Sinds een paar jaar is hij ook schrijver. Hij heeft de bundel “Dikke arms, kleine bienties” geschreven, waarin de lezer op een prachtige manier kennismaakt met deze doorzetter. Hij is lid van de Drentse schrijverskring “Goeie Zin”.

Onder het pseudoniem S. Karremans schrijft Roelof Keen tegenwoordig ook gedichten, die met regelmaat publiceert wordt in het tijdschrift Maandewark. Een nieuwe verhalenbundel is in de maak.

Keurnoten gezocht

Het Huus van de Taol is er geweldig blij mee, dat Roelof Keen de taak van taolschulte op zich heeft genomen.
Elke taolschulte krijgt hulp van zogenoemde keurnoten. Dat zijn ook vrijwilligers, die verspreid over de gemeente wonen. In de gemeente Emmen is het aantal keurnoten de laatste tijd hard terguggelopen en het zou mooi zijn als de nieuwe, enthousiaste taolschulte weer een fijne groep keurnoten um zuch heen krijgt.

Mensen die dit lezen en het leuk vinden om zich samen met anderen in te zetten voor de Drentse taal, kunnen zich voor meer informatie wenden tot Roelof Keen
(06-46232414 of roelofenanja@ziggo.nl) of tot het Huus van de Taol (0593-371010 of jangerms@huusvandetaol.nl).

(Bron & foto: Roelof Keen)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top