EEM Groepenkasten

ex-Dwingelse moet € 23.000 terugbetalen omdat ze ‘te vaak in Klazienaveen heeft gepind’

papier geld bankbiljet bankbiljetten papiergeldKlazienaveen/Dwingeloo – Een 39-jarige oud-inwoonster van Dwingeloo met € 23.000 aan bijstandsgeld terugbetalen. Ze wordt verdacht van uitkeringsfraude.

De IGSD (Intergemeentelijke Sociale Dienst) Steenwijkerland & Westerveld is van mening dat de vrouw ten onrechte geld heeft ontvangen. De vrouw zelf is van mening dat ze helemaal geen fraudeur is, maar het slachtoffer van doorgeschoten regeldrift. Bovendien kan ze het bedrag onmogelijk ophoesten.

De vrouw is gescheiden en woonde tot 1,5 jaar geleden met haar 2 kinderen in een huurhuis in Dwingeloo. Ze ontving bijstand van de IGSD. In die periode leerde ze een 5 jaar oudere man uit Klazienaveen kennen, vader van eveneens 2 kinderen. Ze kregen een relatie, maar bleven aanvankelijk ieder op zichzelf wonen. Zo konden de kinderen rustig aan elkaar wennen, aldus de vrouw. In de zomer van 2015 was het dan wel zover: ze gingen samenwonen en zij vertrok met haar kinderen naar Klazienaveen.

“Te vaak gepind in Klazienaveen”

Op het moment dat de vrouw bij haar oude woning in Dwingeloo de eerste dozen in de auto wilde zetten, kreeg ze controle van de IGSD. Ze had op dat moment nog niet doorgegeven dat ze ging samenwonen. Het IGSD startte een onderzoek en sommeerde haar uiteindelijk om € 23.000 uitkeringsgeld terug te betalen. Het gaat om bijstand die ze tussen 2012 en 2015 heeft ontvangen. De IGSD beschikte onder andere over bankafschriften en verbruiksgegevens bij het energiebedrijf. Het IGSD is van mening dat de vrouw de voorafgaande 3 jaar verdacht vaak geld had gepind in Klazienaveen. Bovendien bleef haar energierekening in Dwingeloo in die tijd opmerkelijk laag voor een huishouden met 3 personen.

Gestalkt

Volgens de vrouw heeft ze in die periode echter slechts 15 keer geld gepind in Klazienaveen. Veel minder vaak dan ze in Dwingeloo, Diever, Hoogeveen en Zwolle had gepind. Het feit dat ze weinig energie verbruikte wijdt ze aan het feit dat haar ex-man haar lange tijd stalkte. Die zou rond haar huis lopen, haar mishandelen en haar auto vernielen. Daarom was ze in die tijd vaak bij haar moeder in Zwolle. Als ze ’s avonds thuis was, dan deed ze vroeg het licht uit. Ook de kinderen waren tot de zomer van 2015 gewoon op school in Dwingeloo.

Bezwaar afgewezen

Samen met haar nieuwe vriend verzamelde ze allerlei bewijzen, maar dat mocht allemaal niet baten. Zowel de IGSD als een onafhankelijke commissie weer haar bezwaar af. De vrouw erkent dat ze de IGSD eerder had moeten inlichten over de aanstaande verhuizing naar Klazienaveen, maar ze houdt haar verhaal overeind. Ze blijft erbij dat ze beslist niet heeft gefraudeerd. “Ze kunnen je toch niet dwingen je uitkering terug te betalen, omdat je weinig energie hebt verbruikt?”, vraagt ze zich af. “Regels zijn regels, maar in mijn geval zijn ze helemaal doorgeslagen.” Bovendien heeft de vrouw geen enkel idee hoe ze dat enorme bedrag terug zou moeten betalen. In een ultieme poging alsnog haar gelijk te halen, is ze naar de rechter gestapt. Maandag mag ze zich tegenover de rechter verdedigen.

Niet bewust

De IGSD Steenwijkerland & Westerveld kan uit privacyoverwegingen niet ingaan op deze zaak. Feit is dat sociale diensten via Het Inlichtingenbureau in Utrecht gegevens over hun cliënten kunnen verzamelen die afkomstig zijn van een veelheid aan bedrijven en instanties. Dat is onder andere van het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Volgens een woordvoerder van Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, liet weten dat veel cliënten zich vaak niet eens bewust zijn wanneer ze regels overtreden. Dat heet dan volgens hem al snel fraude, maar in driekwart van de gevallen is er geen sprake van opzet.

De totale bijstandsuitkering in Nederland bedraagt ongeveer 6 miljard per jaar. Gemiddeld wordt daarvan zo’n 2 procent teruggevorderd, oftewel zo’n 120 miljoen per jaar.

(Bron: dvhn.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top