EEM Groepenkasten

Expositie De Wereld Van Jans geopend door Cees Bijl

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017Nieuw-Dordrecht – Gedeputeerde Cees Bijl heeft vrijdagmiddag de nieuwe expositie ‘De Wereld van Jans’ in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht geopend.

Uitgebreide collectie

In het verbouwde museum is nu een groter deel van de uitgebreide collectie van Jans Brands voor publiek zichtbaar gemaakt. In zijn openingswoord vertelde de heer Bijl over zijn eerste ontmoeting met Jans Brands, kort nadat hij aangetreden was als nieuwe burgemeester van Emmen.: “Ik kwam op de koffie bij Jans.”, vertelde Bijl. “Letterlijk dan. Gewoon een bakje koffie drinken.” In zijn kennismakingstour langs alle dorpen, bezocht hij in 2001 het dorpshuis in Nieuw-Dordrecht, waar Jans Brands, na de kennismaking al gauw het hoogste woord had met verhalen over zijn verzameling.

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017

Waardering voor Jans

Bijl vertelde dat hij als gedeputeerde nu voor de vele kleinere musea in de provincie, die allemaal bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers, een apart subsidiefonds had ingesteld, van € 100.000 als ondersteuning voor culturele activiteiten van die musea. Bijl sloot zijn openingswoord af met het uitspreken van zijn waardering voor Jans Brands, die zijn hele collectie, een aantal jaren geleden aan de dorpsgemeenschap had geschonken, en beschouwt deze expositie dan ook als een terechte hommage aan hem.

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017

Beeldmerk van de expositie

Na de openingshandeling, waarbij Bijl samen met bestuursvoorzitter Hank Peters het beeldmerk van de expositie onthulde, kreeg hij een rondleiding in ‘De Wereld van Jans’.

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017

Verbouwing

De oude boerderij van Jans Brands is hierbij teruggebracht in de sfeer van de tijd dat hij er nog woonde.

De oude vitrines in het museum zijn vervangen door aardappelkistjes die aan de muur hangen. De vele spullen uit de verzameling van Jans Brands worden in daarin tentoongesteld.

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017

Thema’s

Collectie Brands werkt nu met thema’s. Er is bijvoorbeeld een ruimte ingericht die gaat over door en rouw. Brands is begrafenisondernemer geweest en heeft daarom veel spullen over dat onderwerp verzameld.

Museum Collectie Brands is opgebouwd uit verschillende onderdelen van zijn verzameling. Er zijn onder andere ook oude munten en penningen te zien, grafzerken, gewichten en oude meetinstrument. Ook de geschiedenis van de familie Brands en het ontstaan van het museum heeft er nu een plekje.

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017

Museum geopend

In het weekend van 1 en 2 april is het museum geopend voor alle inwoners van Nieuw-Dordrecht, die een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen om de nieuwe tentoonstelling gratis te bezoeken en daarbij tevens een kop koffie, of thee met cake aangeboden krijgen.

Museum Collectie Brands - De Wereld van Jans 2017

Museum Collectie Brands

Herenstreek 11
7885 AT Nieuw-Dordrecht
Telefoon: (0591) 39 34 00
Website: www.collectie-brands.nlBack To Top