EEM Groepenkasten

Expositie “Werkman en de Chassidische Legenden” bij Museum Collectie Brands

werkmanNieuw- Dordrecht – Het Museum Collectie Brands toont vanaf 13 december de expositie: “Werkman en de Chassidische Legenden”. De expositie laat twintig reproducties van litho’s zien, die afkomstig zijn uit het boek “Chassidische Legenden”.

Expositie

Het jaar 2015 is uitgeroepen tot Werkman-jaar, omdat drukker Hendrik Nicolaas Werkman in 1945 vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog wegens zijn verzet tegen de nazi’s werd geëxecuteerd. De expositie duurt van zondag 13 december 2015 t/m zondag 27 maart 2016. De twintig reproducties van litho’s die in het museum te zien zijn, zijn afkomstig zijn uit een speciale genummerde uitgave, nr 153 van het boek “Chassidische Legenden”.

Het boek werd in 1967 in een zeer beperkte oplage in groot formaat uitgebracht. Daarnaast zijn er een aantal authentieke “druksels” te zien van Werkman. De expositie vindt plaats in het kader van het “Werkman-jaar, omdat de drukker zeventig jaar geleden werd gefusilleerd.

Deze expositie volgt op de exposities in de musea van Drachten en Groningen, waar aan de Chassidische Legenden betrekkelijk weinig aandacht werd besteed. Op zondag 13 december wordt de expositie, die mede mogelijk is gemaakt door subsidies van Goede Grond, Emmen Drentse Culturele Gemeente 2015-2016 en het Prins Bernhard Cultuur Fonds Drenthe geopend door Bouke Durk Wilms, wethouder van cultuur.

Op iedere eerste woensdag van de maanden januari, februari en maart worden in Museum Collectie Brands met medewerking van cateraar “Oma Serveert” driegangen museum-diners geserveerd.  Uiteraard staan deze volledig in het teken van Werkman. Naast een rondleiding over de expositie en een lezing is er een presentatie maar ook een film over Werkman.

Werkman

Hendrik Nicolaas Werkman, is geboren in 1882 te Leens en gefusilleerd in Bakkeveen in 1945. Hij was boekdrukker en had vanaf 1907 een eigen uitgeverij in Groningen met twintig medewerkers. Als lid van de kunstenaarsclub “De Ploeg” maakte hij voor hen verschillende affiches, catalogi en uitnodigingen. Hij gaf het “Blad voor de Kunst” uit dat later veranderde in “The Next Call”, een tijdschrift dat opviel door typografische experimenten. Ook is hij auteur van een klein aantal experimentele gedichten en proza. Het meest bekend werd hij door enkele uitgaven van “De Blauwe Schuit” waarin hij in bedekte termen, als verzetsdaad, het naziregime bekritiseerde.

Die uitgaven werden voorzien van prachtige, kleurrijke “druksels” zoals hij ze zelf noemde. In diezelfde periode maakte hij een van zijn bekendste werken “De Chassidische Legenden” met twintig zeer fraaie “druksels”, zoals hij zijn drukwerk noemde. De Chassidische Legenden zijn een verhaal over een mystiek-religieuze beweging onder de Joodse gemeenschap in Oost Europa in het midden van de 18e eeuw. Filosoof Martin Buber publiceerde daarover in zijn boek “Die Legende des Baalscherm” (1932), dat voor Werkman de inspiratie was voor zijn Chassidische “druksels”.

Jans Brands

Jans Brands, grondlegger van Museum Collectie Brands raakte bevriend met prof. Hendericus Prakke, directeur van Uitgeverij van Gorcum in Assen, en voorzitter van het Drents Genootschap, die onder de indruk was van Jans verzameling boeken en voorwerpen. Van Prakke, bewonderaar van het werk van Werkman, kreeg Jans een exemplaar van de eerste speciale genummerde uitgave van de Chassidische Legenden, gedrukt in 1967 in een zeer beperkte oplage en een aantal authentieke druksels.

Waar:
Museum Collectie Brands
Herenstreek 11
7885 AT Nieuw-Dordrecht
Tel.: 0591-393400

Wanneer: Zondag  13 december tot en met zondag 27 maart 2016Back To Top