EEM Groepenkasten

Fascinerend Bruna Literair Café met Leo Oldenburger

Leo Oldenburger Bruna Literair Cafe Klazienaveen

Klazienaveen – Gisteravond, dinsdag 17 februari 2015, was alweer het derde Bruna Literair Café bij en in samenwerking met De Witte Olifant. Het was een fascinerende avond waarin Leo, geboren en getogen Emmenaar, onder andere vertelde over zijn jonge jaren als voetballer en supporter van vv Emmen. Ook nu komt hij nog regelmatig bij zijn oude kluppie.

Leo Oldenburger is onder andere bekend als verslaggever bij SBS6 van meer dan 100 wedstrijden van het Nederlands Elftal, sportcommentator voor Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International. Alhoewel Leo zelf vroeger in een aantal bandjes heeft gespeeld is hij van mening dat voetbal en zingen niet samengaan. Voetballer kunnen nou eenmaal niet zingen. Als goed voorbeeld daarvan noemde hij Hans Kraaij jr., ooit wel een nummer 1 hit, maar zingen kan hij niet. Uitzondering op de regel is Julio Iglesias, ooit een begenadigd voetballer, maar door een ongeluk begonnen in de muziek.

Liefde voor groen gras en zwarte kicksen

Rode draad en tevens thema tijdens de lezing was “Liefde voor groen gras, zwarte kicksen”. Leo stoort zich aan al die kleuren voetbalschoenen, van geel en groen tot pimpelpaars. Voetbalschoenen (kicksen) horen zwart te zijn. En gras moet echt gras zijn, geen kunstgras. Bij een goede sliding horen de graspollen je om de oren te vliegen, niet de zwarte rubberen korrels die op de kunstgrasvelden liggen. In de zomer moet je het pas gemaaide gras kunnen ruiken, niet de geur van verbrand rubber.

Leo Oldenburger Bruna Literair Cafe Klazienaveen

Turfstekers in Oranje

Naast het vele werk als presentator heeft Leo Oldenburger ook nog een boek geschreven. “Het dunste boek over voetbal ooit”, zoals hij het zelf noemt. Het boek draagt de titel “Turfstekers in Oranje”. Hierin onderzoekt Leo hoeveel in Drenthe geboren voetballers ooit het Nederlands Elftal hebben gehaald. Tijdens zijn zoektocht kwam hij tot het respectabele aantal van 3 spelers: Willy Westra van Holte (3 interlands, 1 goal), Arend Schoemaker (1 interland) en Peter Hoekstra (5 interlands). Een stukje Drentse voetbalhistorie.

Volgend Bruna Literair Café

Harry Omlo van Bruna Klazienaveen heeft het er maar druk mee. Hij is alweer druk doende met de volgende Literaire Café’s. De volgende editie is op maandag 30 maart. Wie daar de special guest is blijft nog eventjes een verrassing, maar het belooft een zeer boeiende avond te worden. Ook de daarop volgende editie is al bekend, die zal zijn op woensdag 22 april, in samenwerking met SportBOXX Klazienaveen. Daarover later meer.

Kaartjes zijn als voorheen weer te verkrijgen bij Bruna Klazienaveen en De Witte Olifant. Wees er snel bij, want op=op, vol=vol!

Leo Oldenburger Bruna Literair Cafe KlazienaveenBack To Top