EEM Groepenkasten

Frisdrank met vlamvertrager in Nederlandse supermarkten verkocht

frisdrank, gevaarlijk, vlamvertragerRegio – Consumentenorganisatie Foodwatch heeft in Nederlandse supermarkten frisdranken aangetroffen waarin het zeer omstreden ingrediënt gebromeerde plantaardige olie zit. Het gaat om het frisdrankmerk Mountain Dew.

Deze chemisch bewerkte verbinding – E443, dat ook dienst doet als vlamvertrager – is gevonden in de frisdranken Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code. Supermarkten Albert Heijn en Jumbo verkopen het. Jumbo zou inmiddels aan foodwatch hebben laten weten direct de frisdranken uit de schappen te halen, Albert Heijn heeft geen termijn gegeven. Consumptie van gebromeerde plantaardige olie kan leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid.

Geheugenverlies

Daarnaast zijn er meldingen dat er bij een hoge consumptie zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen kunnen optreden. In de Verenigde Staten is de stof omstreden, maar niet verboden. Het ingrediënt is in de Europese Unie wel verboden. Het Centraal Bureau Levensmiddelhandel (CBL), de branchevereniging van de supermarkten, laat weten dat de varianten van Mountain Dew door een importeur vanuit de VS op de Nederlandse markt gebracht zijn. ,,De importeur is erop aangesproken en zal maatregelen treffen”, meldt het CBL. De dranken worden door de supermarkten uit de handel genomen.

(Bron: AD.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top