EEM Groepenkasten

Geen slotje op stembus in Klazienaveen: zijn de stemmen nog wel geldig?

stemmen verkiezing verkiezingen tweede kamerverkiezingKlazienaveen – RTV Drenthe meldt dat de opening van de stembureaus niet overal even vlekkeloos verliep. Vanochtend bij het stemlokaal van wijkcentrum Noorderbreedte in Klazienaveen bleek het slotje op de stembus te ontbreken.

Een bezorgde stemmer heeft daarom naar de redactie van RTV Drenthe gebeld. Zijn de stemmen wel geldig als er geen slot op de stembus zit, was de vraag.

Kapot

De gemeente Emmen heeft bevestigd tegen over RTV Drenthe dat de stembus vanochtend niet was voorzien van een slot, terwijl er al wel kon worden gestemd. Volgens een woordvoerder van de gemeente was het oogje waar het slotje doorheen moet stuk en moest worden vervangen. Er zou al een team onderweg zijn om het probleem te verhelpen.

De voorzitter van het stembureau moet de gang van zaken aan het einde van de dag melden bij het proces verbaal dat hij aan de gemeente geeft. Dat is het protocol. De stemformulieren die in die bus zijn gedaan zijn volgens de gemeente wel gewoon geldig.

Gewoon geldig

Ook de Kiesraad heeft tegenover RTV Drenthe laten weten dat de stemmen inderdaad ‘gewoon geldig’ zijn. Als de stembureauleden vooraf hebben gecontroleerd of de stembus daadwerkelijk leeg was voordat er werd gestemd en als ze continu de stembus in de gaten hebben gehouden, dan zijn de stemmen gewoon geldig, aldus de Kiesraad. Het slot zou puur bedoeld zijn voor calamiteiten. Als de leden van het stembureau om welke reden dan ook de plek waar de stembus staat (tijdelijk) zouden moeten verlaten, dan is er de garantie dat er ondertussen niemand met de stemformulieren kan sjoemelen.

(Bron: RTV Drenthe)Back To Top