EEM Groepenkasten

Gehackte ip-camera’s van over de gehele wereld online te zien

brazilieKlazienaveen – Privébeelden van gehackte ip-camera’s van over de gehele wereld zijn openlijk te zien op een Russische website.

Op de website staan onder andere privébeelden van over de hele wereld te zien, net of het de normaalste zaak van de wereld is dat je bij iemand in huis meekijkt. Onder meer is te zien hoe een vrouw nietsvermoedend op haar computer werkt in een woonkamer, maar ook hoe verpleegsters ouderen helpen in een (Brussels) verzorgingstehuis. In totaal zijn er op dit moment ruim 600 gehackte Nederlandse ip-camera’s met live beelden te zien.

Reëel gevaar

Dit kan een reëel gevaar voor de veiligheid gaan opleveren. Want wat te denken over bijvoorbeeld een bewakingscamera van een bedrijf met een reaktor in beeld, of van een bardame aan het werk, een opticien die een bril aanmeet bij een cliënt, een serverroom in Spijkenisse. Ook hebben we een camerasysteem in de haven van Sneek ontdekt en de toegang naar het terrein, of een bedrijfs bewaking in Brazilië. Op de Russische webste geeft men wel aan dat er in de nauwkeurigheid een groot verschil kan zitten tussen de aangegeven en de daadwerkelijke locatie.

Ook wordt er in een beschrijving van ons land wat algemene dingen en eigenschappen over de bewoners verstrekt: “Local population is a well-combined form of hardworking Germans and freelove Dutch. This is a place where the soft drugs and prostitution are legal.”    Ahhmm… als dit de reden is om ons land te komen bezoeken?

Criminelen

De website zou een goudmijn kunnen gaan vormen voor criminelen, zij kunnen zien wanneer een ondernemer zijn kassa leegmaakt, of wanneer bewoners thuiskomen, in wat voor auto ze rijden of zelfs wat voor wachtwoorden er ingevoerd worden op een computersysteem. Op de Russische website Insecam.org staan duizenden privébeelden van over de hele wereld gewoon online te zien van de (meestal) nietsvermoedende gebruikers. Het wordt tijd dat er actie ondernomen wordt vanuit de overheid en de ICT wereld, want dat dit een tikkende tijdbom is, zal wel duidelijk zijn.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top