EEM Groepenkasten

Gemeente Emmen voert aparte container voor hergebruik restafval 2016 in

container, kliko, klikos, afvalcontainersKlazienaveen/Emmen – Er verdwijnen er nog steeds te veel waardevolle grondstoffen via het restafval, meldt de gemeente in hun digitale nieuwsbrief. Plastic, papier en textiel kunnen erg goed hergebruikt worden. Daarom wil het college van Burgemeester en Wethouders wat aan de huidige situatie veranderen.

Kiezen

Inwoners kunnen kiezen voor een derde container voor plastic, metalen en drankenverpakkingen. Ook komen er kleine sorteerstraten bij winkelcentra. Als de gemeenteraad instemt, krijgen inwoners van de gemeente Emmen in 2016 met de veranderingen te maken. Voor wethouder René van der Weide is het belangrijk dat het scheiden van afval al bij inwoners thuis gebeurt: “Een belangrijke voorwaarde voor mij was dat de grijze en groene container tweewekelijks geleegd worden. Hiermee houden we het serviceniveau op peil. Deze nieuwe maatregelen kunnen we invoeren zonder dat dit leidt tot een verhoging van de afvalstoffenheffing.”

Aparte container

Uit onderzoek blijkt dat mensen hun Plastic, Metalen en Drankenverpakkingen, afgekort tot PMD-afval, beter scheiden. Als de inwoners hiervoor een aparte container ter beschikking krijgen gaat de bevolking beter en meer aan afvalscheiding doen. Door de scheurende, stinkende en wegwaaiende afvalzakken scheiden inwoners hun PMD-afval nu onvoldoende.

De planning is om in de eerste helft van 2016 de PMD-container in fasen per wijk, buurt en dorp te gaan verstrekken. U kunt zelf kiezen of u een PMD-container wilt, of dat u bijvoorbeeld liever een container deelt met de buren of liever gebruik maakt van de PMD-inzamelcontainers op de sorteerstraten. De container kunt u in de laatste 2 keuzes gewoon weigeren. In de Rietlanden en Bargeres zijn al sorteerstraten waar inwoners hun glas, PMD-afval en textiel gescheiden kunnen  weggooien.

Sorteerstraten

In 2016 komen deze kleine sorteerstraten ook bij winkelcentra in Emmermeer, Angelslo, Emmen-Centrum en Emmerhout, maar vervolgens ook in de dorpen Nieuw-Amsterdam, Schoonebeek, Erica en Klazienaveen. Zo kunnen ook de flatbewoners hun afval makkelijker scheiden.

Op dit moment zijn er meer containers in omloop dan zou moeten en dit kost de gemeente extra geld. Ieder huishouden betaalt afvalstoffenheffing voor één container. Er wordt dus ook één grijze container geleegd. Daarom krijgen alle grijze containers die horen bij (laagbouw)woningen een speciale sticker. Met deze sticker wordt de container gekoppeld aan een woning. Elk huishouden heeft dan standaard een set van één grijze en één groene container. Na de invoering van het registratiesysteem worden de grijze containers zonder sticker niet meer geledigd.

Ook voor flatbewoners verandert er iets, want waar nu bovengrondse containers staan, komen ondergrondse containers. Alleen bewoners met een milieupas kunnen deze containers gebruiken. Zo wordt voorkomen dat anderen de containers vullen met hun afval.

(Bron: gemeente emmen)Back To Top