EEM Groepenkasten

Gemeente laat container voor plastic voorlopig niet vaker legen

overvolle pmd containers klazienaveen de kap 27-01-2017Emmen – De gemeente Emmen laat de container voor plastic afval voorlopig niet vaker legen. Dat laat de gemeente in een brief aan de raad weten.

Door de vele klachten over de overvolle PMD-containers riep het CDA in januari op tot actie. De gemeente heeft nu middels een brief aan de raad laten weten eerst het een en ander te willen onderzoeken, alvorens over te gaan tot het vaker legen van deze container.

Overgangsfase

Volgens de gemeente is het nog te vroeg om een goed oordeel te vellen over het ophalen van het plastic afval. Bovendien was bij de jaarwisseling sprake van een overgangsfase naar een nieuw inzamelschema. Daardoor kon het bij bepaalde adressen voorkomen dat een container langer dan een maand niet werd geleegd.

Afvalverwerker Area heeft van de gemeente de opdracht gekregen om de effecten van de nieuwe PMD-inzameling van het 1e kwartaal goed te analyseren. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid plastic, hoeveel plastic er bij het restafval zit en hoe vol de andere containers zitten.

Uitvoerbaarheid

Er bestaat zeker nog de mogelijkheid dat de PMD-container bijvoorbeeld 3-wekelijks wordt geleegd. Ook naar de uitvoerbaarheid daarvan moet Area van de gemeente nauwkeurig naar kijken. Naast de uitvoerbaarheid wordt er ook gekeken naar de opbrengsten en de kosten. De gemeente wil in ieder geval niet meer betalen dan het nu doet voor de afvalverwerking.

Pas na het onderzoek van Area, dat de gemeente een duidelijk beeld moet geven van het afval ophalen in het 1e kwartaal, zal de gemeente een besluit nemen over het al dan niet 3-wekelijk legen van de PMD-containers. Het gft- en restafval blijft wel 2-wekelijks geleegd worden.

Container optimaal benutten

De gemeente heeft laten weten de indruk te hebben dat inwoners lang niet altijd goed weten hoe ze hun PMD-container zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Vaak worden plastic flessen niet ingedrukt voordat ze in de container worden gedaan. Doe je dat wel, dan scheelt dat heel veel ruimte. De gemeente wil de voorlichting en communicatie hierover in samenwerking met Area intensiveren. Eventueel door een afvalcoach in te zetten.

Extra kosten

Het 3-wekelijks legen van de PMD-container (Plastic, Metaal, Drankenkartons) in plaats van 4-wekelijks gaat de gemeente zo’n € 150.000 extra kosten, weet wethouder René van der Weide. Hij erkent de klachten, maar die extra kosten zou ook kunnen betekenen dat de afvalstoffenheffing omhoog moet. Daar zit uiteraard ook niemand op te wachten.

Het college zak eerst het onderzoek uitvoeren. In april worden de resultaten geëvalueerd.

(Bron: RTV Drenthe)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top