EEM Groepenkasten

Gemeente zet akkervarkens in tegen Japanse Duizendknoop

akkervarkenKlazienaveen – In de groenstrook naast de Jagersweg 21 in Klazienaveen groeit de zeer agressieve Japanse duizendknoop. Deze plant kan onder en boven de grond veel schade veroorzaken en is moeilijk te bestrijden. De gemeente gaat vanaf vandaag, donderdag 31 mei a.s. de Japanse duizendknoop aan de Jagersweg bestrijden met akkervarkens.

De akkervarkens gaan de grond omspitten en eten de plant en de wortels op waardoor de plant sterft.

Vandaag (donderdag 31 mei, red.) rond 16.00 uur laat wethouder Van der Weide de akkervarkens los in dit gebied.

Wil je meer weten over de akkervarkens? Bezoek dan de Facebookpagina van Willem Hempen die zijn varkens op deze locatie in gaat zetten.

Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop (C) Wikipedia/Wikimedia.org

De akkervarken

Een varken leeft van nature graag in het bos en kan zich daar ook nuttig maken. In de afgelopen jaren hebben ze al veel nuttig werk mogen verrichten. De varkens werden o.a. ingezet onder zonnepanelen en daarnaast bestrijden ze berenklauw en Japanse duizendknoop. Daarnaast kunnen akkervarkens zich op meerdere manieren nuttig maken in het bos: de varkens wroeten de bodem om zodat zuurstof, voedingsstoffen en water makkelijker de bodem indringen, waardoor bomen en planten kiemen.

Normaal gesproken voorkomt een dikke zode of grasmat dat planten en bomen gaan kiemen. Met het omwoelen van de grond, ontstaan er kale plekken waar de zaden licht krijgen en makkelijker kunnen kiemen. Bosplanten als hertshooi, mannetjesereprijs en veelbloemig veldbiesen, maar ook beuken, eiken en essen
profiteren hiervan.

De akkervarkens doen wat andere dieren of machines niet doen: grond omwoelen op een natuurlijke manier waardoor er ruimte vrijkomt voor amfibieën, insecten, planten en bomen. Anders dan schapen en geiten bestrijden de varkens onkruiden ook echt omdat ze ook de wortels van het onkruid eten.

(Afbeelding: Facebookpagina Akkervarken, (C) Gert van den Bosch)

Tripadvisor NL 600x300
Algemeen


Back To Top