EEM Groepenkasten

Gezond ouder worden

ouderen gezondheid gezond ouder wordenRegio – Gezond ouder worden.  Dat is het thema van de tweede avond van het nieuwe seizoen van het kenniscafé Emmen.

Woensdag 14 november wordt deze avond gehouden in NHL Stenden Hogeschool aan de van Schaikweg in Emmen. Aanvang van de avond is 19.30 uur. Zaal open om 18.45 uur. Entree is, inclusief koffie/thee vooraf én in de pauze en een hapje/drankje ná afloop, € 8,- per persoon. Aanmeldingen/ticketing vooraf verplicht via www.kenniscafe-emmen.nl.

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden of wel Healthy Ageing in goed Engels is een item geworden in Nederland en elders op de aardbol. En wie wil dat niet, gezond ouder worden? En hoe doe je dat dan vervolgens, dat gezond ouder worden? Hoe blijf je jong van lijf leden en hoe bestrijden we (ouderdoms)kwalen met een gezonde levensstijl? En wat is dan die gezonde levensstijl? En hoe gaat dat met al die (voorgeschreven) pillen op het nachtkastje?

Tal van vragen doemen op aan de horizon, ook in Zuidoost Drenthe, in Emmen. En Dr. David van Bodegom (1978), arts en historicus en verbonden aan de Leyden Academy in Leiden als verouderingswetenschapper neemt u mee in deze wereld van gezond ouder worden. Hij licht één en ander toe vanuit onderzoek en ervaringen en biedt ook zicht op gezonde perspectieven.

Vergrijzing

Vanuit Emmen zelf is er ook inbreng op deze avond. Emmen is aardig aan het vergrijzen en het percentage senioren in Emmen ligt zelfs enkele procenten hoger dan het landelijke gemiddelde. Naast het feit dat Emmen onlangs in het kader van cultuurparticipatie voor ouderen de landelijke prijs binnen haalde als beste Age Friendly Cultural City worden op deze thema-avond ook lokale initiatieven op het vlak van ‘gezond ouder worden’ toegelicht.

Gezondheid

Beleidsadviseur Sociaal Domein bij de gemeente Emmen, Afien Valkenborg, neemt u mee in de gemeentelijke pijlers voor beleid op het realiseren van positieve gezondheid in de gemeente Emmen en wijst daarbij op projecten als buurtsportcoaches en cultuurcoaches waarbij gericht gewerkt wordt op veerkracht en eigen regie van deelnemende ouderen. Het project M&GEZOND! is daar het voorbeeld van. En Wytse Bouma, bestuurslid van Wijkbelangen Emmerhout vertelt over de zogenoemde, wereldwijde, Blue-zone gebieden. Vijf gebieden in de wereld waar mensen meetbaar gezonder en langer leven door een gezonde levensstijl en hoe dat ook in de uitwerking van de wijkbegroting in Emmerhout tot uitdrukking komt bij geïnitieerde acties in deze wijk.

Ook deze tweede kenniscafé-avond beloofd een interessante avond te worden.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top