EEM Groepenkasten

Gooi geen frituurvet en oliebollenvet in de gootsteen

oliebollen, poedersuiker, lekkernijIn december gaan we weer massaal aan de oliebollen en appelflappen. Heerlijk! Zelf gebakken in de frituur smaken ze natuurlijk het allerlekkerst! Na het bakken worden de restanten van het frituurvet van onder andere oliebollen echter vaak zomaar door de gootsteen of door de wc gespoeld. Dit is niet verstandig!

De olie en vetten veroorzaken verstoppingen in de afvoer en in het riool. Dat komt doordat de stoffen in frituurvet moeilijk kunnen worden afgebroken en blijven kleven aan de wanden van de afvoer.

Tips om verstoppingen te voorkomen

Niet alleen frituurvet, ook vloeibaar vet zorgt voor verstoppingen in de afvoer. Het zuiveren en afvoeren van oliebollenvet kost in Nederland elk jaar enkele miljoenen euro’s. Dit zijn natuurlijk onnodige kosten en is bovendien belastend voor het milieu. Houd je daarom aan onderstaande tips om verstoppingen door oliebollenvet en frituurvet te voorkomen:

  • Giet vloeibaar frituurvet terug in de originele verpakking, in een leeg melkpak of in plasticflessen, sluit het pak of de fles af en breng het naar een verzamelpunt.
  • Laat vast frituurvet eerst stollen in een leek melkpak en lever het dan in bij een inzamelpunt.

frituurvet oliebollenvet recyclen

Het ingeleverde frituurvet wordt weer hergebruikt voor bijvoorbeeld biobrandstof.

Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container. Lever gebruikt frituurvet in bij een van de inzamelpunten bij jou in de buurt. Doe gebruikt frituurvet en oliebollenvet in een afgesloten fles in de gele container. Zo draag je bij aan een groene samenleving. Kijk voor meer informatie op www.frituurvetrecyclehet.nl. Daar kun je met behulp van je postcode het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden.

Spoel het frituurvet en oliebollenvet dus niet door de gootsteen!

Voordelen van inleveren van gebruikt frituurvet

  • Minder gebruik van fossiele brandstoffen en een lagere CO2-uitstoot
  • Minder rioolverstoppingen en dus minder maatschappelijke kosten
  • Extra inkomsten voor uw club, school of buurtwinkel

(Bron: frituurvetrecyclehet.nl)Back To Top