EEM Groepenkasten

Grote locomotievenparade bij Industrieel Smalspoor Museum in Erica

Industrieel Smalspoor Museum Erica Trek de ParadeErica – In het weekend van 26 en 27 augustus houdt het Industrieel Smalspoor Museum in Erica weer hun jaarlijkse locomotievenparade. Dit jaar wordt al hun 900 mm materieel gepresenteerd aan het publiek.

Eén keer per jaar organiseert het Industrieel Smalspoor Museum in Erica een grote locomotievenparade. Ruim 20 historische smalspoorlocomotieven rijden aan de bezoekers voorbij. Spoorliefhebber Serge Vinkelvleugel van RTV Drenthe geeft een deskundige toelichting bij iedere locomotief. Hij vertelt over de geschiedenis, herkomst en het gebruik van de locomotief en geeft wat technische gegevens.

Trek de Parade

Dit jaar krijgt het evenement een extra activiteit erbij: Trek de Parade. Bezoekers mogen proberen zoveel mogelijk locomotieven te trekken. Het gaat om smalspoorlocomotieven van enkele tonnen. Maar het gewicht zegt niet alles. IJzeren wielen op ijzeren rails maken een zware locomotief toch redelijk makkelijk te trekken, …… één, of twee, of drie: hoeveel kun jij er trekken?

Dit onderdeel van de parade wordt voor het eerst georganiseerd en daarom is er nog geen sprake van een wedstrijdelement. Het gaat er vooral om hoeveel jij er kunt trekken. Leuk om te weten, stoer naar je familie en vrienden. Alle bezoekers mogen individueel een poging wagen.

Nederlands Mobiel Erfgoed

Vrijwel alle locomotieven en treinen in de parade behoren tot het Nederlands mobiel erfgoed. In het verleden hebben zij gereden bij aannemers om de wegen, kanalen en dijken in het land aan te leggen. En ook bij de steenfabrieken en natuurlijk in het veen om de bolster naar de turfstrooiselfabriek te brengen. De locomotieven wegen tussen de 1500 en 4000 kg.

Locomotievenparades

De parades beginnen om 11.00 en 14.00 uur. Trek de Parade is beide dagen rond 12.30 uur. Op zaterdag wordt de parade geopend door burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met ons unieke museum. De trein rijdt door het natuurgebied, waar zelfs nog veenmos groeit, langs de historische turfstrooiselfabriek en remise; beiden rijksmonumenten. Tussen de parades door kun je ook langs de locomotieven lopen en historische of technische informatie over de locomotief krijgen van onze deskundige vrijwilligers.

Opening en toegang

Voor openingstijden en toegangsprijzen verwijzen wij naar www.smalspoorcentrum.nl. Heel dit weekend gelden voor deze bijzondere activiteit de normale toegangsprijzen.

Wat: Locomotievenparade
Waar: Industrieel Smalspoor Museum, Griendtsveenstraat 140, Erica
Wanneer: Zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2017

Tripadvisor NL 600x300
from to
Uitgaan


Back To Top