EEM Groepenkasten

Halt-cursus “Nee zeggen tegen alcohol” blijkt mislukking

dronken, alcohol, misbruikRegio – Het blijkt een faliekante mislukking, de Halt-cursus ‘Nee zeggen tegen alcohol’ voor jongeren. Deze cursus moest jongeren met een Halt-straf van de drank afhelpen. Vanwege de slechte resultaten schrapt Halt de anti-drankles. Bureau Halt heeft nu in overleg met het Ministerie van Veiligheid en Justitie besloten met de cursussen te stoppen. Jeugd die (opnieuw) dronken de fout ingaat krijgt voortaan alleen weer een Halt-straf.┬á Notoire drinkers worden na hun straf doorgestuurd naar verslavingszorg.

Mislukt

Sinds 2006 krijgen jeugdige drinkers die een strafbaar feit begaan met een slok op in de kans om via Halt de alcoholcursus te doen. Zes uur lang volgen ze dan een cursus over het omgaan met groepsdruk en ze leren ‘nee’ zeggen als hen alcohol wordt aangeboden. Ook de ouders van de zuipers moeten zich melden. Ze krijgen 2,5 uur uitleg over de effecten van alcohol op het lichaam van hun kind. Ook het onderdeel ‘praten met een puber’ staat op het programma. Het idee dat de jongeren, na de cursus, minder zouden drinken of minder de fout in zouden gaan, blijkt een mislukking. Uit een evaluatie van Bureau Beke blijkt nu dat de deelnemende jeugd na zes maanden net zoveel dronk als voor de straf en ook even vaak weer in de fout ging. In de regio waar de evaluatie plaatsvond namen in 2012 en 1013 een kleine tweehonderd jongeren deel aan de cursus.

Ouders

De cursus heeft ook geen invloed op de ouders van de pubers. Zij denken na deelname niet anders over het drankgebruik van hun kroost en ook de betrokkenheid is na deelname niet groter. Niet vreemd, concludeert onderzoeker Ferwerda van Beke: “De doelstelling was erg ambitieus, maar het programma duurt maar een paar uur.”

(Bron: metro, ad.nl)Back To Top