EEM Groepenkasten

Hans Bronkhorst Iconenschilder

hans, bronckhorst, iconen, schilderNieuw-Dordrecht – Tijdens de expositie van Bijbels en Iconen bij Collectie Brands geeft Iconenschilder Hans Bronkhorst samen met zijn leerlingen op een aantal vastgestelde datums demonstraties schilderen van Iconen.

Hans Bronkhorst is in 2007 gestart met het schilderen van iconen nadat hij op 61 jarige leeftijd met vroegpensioen ging. Ondertussen is de hobby uitgelopen van alleen schilderen voor zijn eigen collectie, tot het geven van cursussen.

Toen Hans begon met zijn hobby, had hij absoluut nog niet aan gedacht om cursussen te gaan geven, het was gewoon een beetje zijn bestemming. Nu draagt hij zijn kennis over aan de cursisten en dat doet Hans met veel plezier. Het enthousiasme straalt van hem af als hij honderduit verteld over de iconen, maar ook over de door hem gebruikte materialen en technieken. De gebruikte kwastjes, gemaakt van marterhaar en eekhoornhaar tot de eigen gefabriceerde vloeistoffen met een eierdooier.

hans, bronckhorst, iconen, schilderhans, bronchorst, iconen, schilder

 

 

 

 

 

 

De cursussen die Bronkhorst verzorgt gedurende 2 of 3 keer per week, is afhankelijk van de vraag. En dit aan kleine groepjes van maximaal 4 enthousiaste hobby-iconen schilders, of mensen die het zelfs nog nooit geprobeerd hebben.

Geschiedenis

Iconen zijn ontstaan in Griekenland, in het oud-grieks: εἰκών “beeld” en nu: εἰκόνα “tekening” en eikoon – beeld. Het zijn afbeeldingen van Christus en de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten.
Iconen werden oorspronkelijk gemaakt door monniken uit de Oosters-orthodoxe kerk om dus de verhalen uit de Bijbel duidelijk te maken. Deze kunstwerken zitten vol symbolen en worden volgens de oude voorschriften gemaakt.
Het schilderen van iconen is voor de orthodoxe kerk een werk waarvoor Gods zegen gevraagd wordt. Het gaat in de regel gepaard met gebeden en vasten. Een icoon wordt in principe niet gesigneerd, omdat men ervan uitgaat dat het Gods hand is die het schilderen begeleidde. De Grieken signeren hun iconen wel.

iconen_hb (13)

Iconen zijn vooral ontstaan in landen waar het christendom in de vorm van Oosterse orthodoxie de godsdienst is, zoals Griekenland, Rusland, de Balkanlanden, Oost-Europa en ook Egypte en Ethiopië.

Er zijn drie soorten Iconen de kerk-iconen, huis-iconen en de reis-iconen.

De kerk-iconen zijn te vinden in de iconostate, de grote wand tussen het altaar en het schip van de kerk. Huis-iconen echter zijn vaak te zien bij mensen in huis. Reisiconen zijn kleinere Iconen die de mensen mee nemen op reis.

Ook eens zien?

Hans Bronkhorst is nog op 11 december en volgend jaar15 januari en 12 februari aanwezig met zijn cursisten. U kunt dan naast de expositie Bijbels en Iconen van Collectie Brands te bezoeken, ook even een stukje Iconen schilderen beleven.

Op de hierboven genoemde datums is er telkens tussen 14.00 uur en 16.00 uur een demonstratie van Hans samen met zijn leerlingen uitleg te geven over het schilderen van Iconen.hans, bronchorst, iconen, schilder

In januari 2015 start Hans Bronkhorst weer met een nieuwe cursus Icoon schilderen en er zijn nog een paar plaatsenvrij. Als u interesse heeft voor deze leuke hobby, bent u van harte welkom.

Cursus

In twaalf middagen, meestal op de maandag en dinsdag. Eventueel in overleg op andere dagen en dagdelen.

Start

Maandag 5 januari t/m 23 maart 2015 van 13.30 uur tot 16.00 uur

Voor meer informatie:

hbronkhorst@hetnet.nl     of telefoon 0591-642093

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top