EEM Groepenkasten

Herken een insectensteek of -beet

wesp, spinEen beet van een insect herken je vaak wel, een rode vlek, met of zonder jeuk of zwelling. Toch is het niet altijd duidelijk welk insect de boosdoener is, terwijl er wel degelijk onderscheid zit in de beten van een mug of steekvlieg.

Waarom steken

Insecten steken, omdat ze zich voeden met menselijk bloed of uit zelfverdediging. Tijdens het steken brengen ze meestal een giftige stof in de huid. De prik zelf kan pijnlijk zijn, maar het gif – of eigenlijk de reactie van je lichaam op het ingebrachte gif -veroorzaakt rode, soms jeukende vlekken, met of zonder pijn of zwelling.

Bijensteek

Een bijensteek voel je vrijwel onmiddellijk. De prik geeft een stekende en brandende pijn. Vrijwel direct erop ontstaan irritatieverschijnselen: de huid wordt dik en rood en soms zie je een witte bult verschijnen. Een bij zal na een steek altijd sterven, omdat zijn angel afbreekt en dus achterblijft in het wondje. Deze moet je zo snel mogelijk verwijderen, omdat het nog enige tijd gif in je huid blijft afgeven. Bij de meeste mensen is een bijensteek onschuldig en verdwijnen de verschijnselen snel. Bij een allergie kunnen echter wel ernstige symptomen optreden en is soms snel handelen nodig. In Nederland komen veel bijen voor, maar ze steken alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Ze steken niet snel, daarna gaan ze namelijk dood.

Wespen

Net als bij bijen, steken wespen als ze zich bedreigd voelen, maar ze steken wel veel sneller dan een bij. Je merkt meestal meteen dat je gestoken bent: het kan flink pijn doen. De verschijnselen zijn vergelijkbaar met een bij, maar de angel van de wesp blijft niet achter. Pijn en jeuk verdwijnen meestal binnen enkele uren, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor een wespensteek dan anderen.

Hommel

De kans op een steek van een hommel is erg klein, ook zij steken pas wanneer ze in het nauw gedreven worden en geen andere uitweg meer zien. Na het steken blijft de angel over het algemeen niet achter in de huid. Er treedt wel een korte pijnreactie met veelal zwelling en roodheid op die enkele uren kan aanhouden.

Mieren

Een mierenbeet is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Op het moment van de beet voel je bij een normale mier niets. Pas later ontstaan er rode vlekjes op de huid die erg kunnen gaan jeuken. Deze plekjes doen bij de meeste mensen geen pijn en worden niet groter. Bij een allergie kan er natuurlijk wel een reactie ontstaan. Een rode mier is een stuk agressiever en spuiten gif in de huid. Het gif zorgt voor een stekende of brandende pijn. De gebeten plek wordt meestal rood en zwelt op. Soms wordt de steekplek wit. De rode mier leeft voornamelijk in dennenbossen en lichte loofbossen.

Muggen

Een muggensteek wordt voornamelijk door alleen vrouwelijke muggen gedaan en deze bezorgen je bulten op het moment dat ze bevrucht zijn. Deze muggen hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen vinden ze in het bloed van onder andere mensen. Het speeksel van de mug zorgt ervoor dat je bloed niet meteen stolt, maar ons lichaam reageert met het opwekken van histamine.m Dit zorgt voor een allergische reactie die gepaard gaat met jeuk, roodheid en zwelling. Op het moment van steken zelf, voel je vaak weinig.

Een muggenbeet is meestal onschuldig. In Nederland komen van nature ruim dertig soorten steekmuggen voor, deze brengen geen ziektes over op mensen. De laatste tijd zijn er een aantal buitenlandse muggensoorten opgedoken in Nederland die dat wel doen. Deze komen met bijvoorbeeld recycle-autobanden uit het buitenland me en gedijen in het regenwater wat daarin ook meekomt.

Steekvlieg

De steekvlieg, ook wel daas of paardenvlieg genoemd, kan gemeen steken. De daas kan zelfs door dunne kleding heen steken. De (alweer) vrouwtjes strijken snel neer, bijten vrijwel onmiddellijk en zuigen het bloed op. Dit bloed hebben ze nodig voor hun eitjes. Het speeksel van de steekvlieg zorgt voor de reactie. Meestal ontstaat jeuk en een opgezwollen schijf op de huid. Over het algemeen is de zwelling klein en van korte duur, maar sommige mensen reageren behoorlijk heftig en kunnen te maken krijgen met grote zwellingen. Houd de beet ook goed in de gaten. Je kunt door een steekvliegbeet namelijk een bacteriële infectie oplopen. Ontsmet de beet dus goed en neem zodra er een infectie ontstaat contact op met je huisarts. Steekvliegen komen vooral voor in landelijke gebieden, met name in bossen, weidevelden en vochtige gebieden.

Teken

Ook een tekenbeet is pijnloos en merk je meestal niet op. Een teek blijft echter meestal wel op de bijtplek zitten. Je moet hem dan zo snel mogelijk verwijderen, omdat hij ziekten over kan brengen. De bekendste is de Ziekte van Lyme. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten na een tekenbeet. Ook als er een klein rood plekje ontstaat is er geen reden voor paniek. Maar als na een tekenbeet een rode cirkel ontstaat rond de plaats van de beet of wanneer er andere gezondheidsklachten, zoals griepachtige verschijnselen, heftige pijn aan een arm of been, pijnlijke, gezwollen gewrichten of de neiging tot flauwvallen ontstaan, dan moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Vlooien

Bij een beet van een vlo reageert je huid op het speeksel van de vlo dat achterblijft. Meestal zie je een rood, rond vlekje met in het midden een klein bultje of puntje. De aangedane huid jeukt, maar zet meestal niet op. Wel kan er huidirritatie in de vorm van bultjes of plekjes ontstaan. Dit verdwijnt meestal vanzelf. Op het moment van de beet zelf merk je meestal niets. In het buitenland kun je via vlooienbeten ziekten oplopen. Het is dan ook belangrijk dat een beet niet wordt opengekrabd, want dan kan een ontsteking ontstaan.

Spinnen

Spinnen zijn soms zeer goed gecamoufleerd en nauwelijks op te merken doordat ze tegen de achtergrond wegvallen. Dit kan worden veroorzaakt door de lichaamskleur of lichaamsvorm en ook combinaties zijn gebruikelijk. Spinnen zijn soms zeer moeilijk te zien als ze stilzitten. Veel soorten hebben een goede camouflage om niet op te vallen voor vijanden, andere soorten gebruiken hun schutkleur om prooien in een hinderlaag te lokken.Een aantal spinnen kan zelfs van kleur veranderen. In Nederland leven bijna 700 verschillende soorten spinnen.

De grijze huisspin is een bekend soort en het mannetje kan wel 2,5 cm worden. Hoewel de beet van de huisspin pijnlijk kan zijn, zijn de dieren zelden agressief. Ze vallen alleen aan als ze worden uitgedaagd of in het nauw gedreven. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen mee aan te vallen en zullen normaal gesproken de huid niet doorboren. Als er toch een gifinjectie plaatsvindt zal de resulterende opzwelling niet erg pijnlijk zijn en is ongevaarlijk. De opzwelling van de huid zal binnen enkele dagen verminderen.

(Bron: plusonline.nl)

Tripadvisor NL 600x300
Algemeen
Map


Back To Top