EEM Groepenkasten

Het is nog steeds herfst in ons land

paddestoelKlazienaveen – Ondanks de lichte nachtvorsten in de afgelopen paar nachten, is het nog steeds herfst. De meteorologische herfstperiode loopt op het Noordelijkhalfrond van 1 september tot 30 november. Het astronomische herfstseizoen echter is op het noordelijk halfrond van 21 september tot en met 20 december.
De periodes zijn verdeeld in een meteorologische en een astronomische sectie. De meteorologische seizoenen beginnen telkens op de eerste van de maanden maart, juni, september en december. De astronomisch seizoenen beginnen rond de 21e van diezelfde maanden.

Dit is gedaan om de klimatologische berekeningen eenvoudiger te maken en daarom houdt men meestal de onderstaande gegevens aan.

Noordelijk halfrond

Meteorologisch
Lente: 1 maart t/m 31 mei
Zomer: 1 juni t/m 31 augustus
Herfst: 1 september t/m 30 november
Winter: 1 december t/m 28 februari

Astronomisch
Lente: 21 maart t/m 20 juni
Zomer: 21 juni t/m 20 september
Herfst: 21 september t/m 20 december
Winter: 21 december t/m 20 maart

De herfst loopt officieel van 21 september t/m 20 december, maar het astronomisch begin van de herfst ligt zo rond 23 september. De zon gaat dan door het herfstpunt en staat precies boven de evenaar waardoor de dag en de nacht vrijwel even lang duren.

Om praktische redenen begint de meteorologische herfst eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Die afspraak, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden tot één seizoen te bestempelen, is afkomstig van de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties uit 1780.

In de herfst wordt het mede door de lagere stand van de zon en de kortere daglengte steeds kouder maar soms leeft de zomer weer even op, in de volksmond oudewijvenzomer of Indian Summer genaamd. De herfst staat vooral bekend om zijn stormen. Oorzaak van de levendige depressie-activiteit zijn de grotere tegenstellingen in temperatuur op het noordelijk halfrond.  Het verschil in de seizoenen met het zuidelijk halfrond is behoorlijk groot:

Zuidelijk halfrond

Meteorologisch
Lente: 1 september t/m 30 november
Zomer: 1 december t/m 28 februari
Herfst: 1 maart t/m 31 mei
Winter: 1 juni t/m 31 augustus

Astronomisch
Lente: 21 september t/m 20 december
Zomer: 21 december t/m 20 maart
Herfst: 21 maart t/m 20 juni
Winter: 21 juni t/m 20 september

(Bron: KNMI)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top