EEM Groepenkasten

Hoe herken je vals geld?

papier geld bankbiljet bankbiljetten papiergeldVals geld is er al zolang er geld wordt gedrukt. Regelmatig zijn er valse biljetten of valse munten in omloop. Ook de laatste tijd is het weer regelmatig raak en worden er om de haverklap valse biljetten aangetroffen. De laatste maanden betreft het over het algemeen valse briefjes van € 50,00.

Let daarom altijd goed op als je briefjes van € 20,00 en € 50,00 ontvangt. Die worden namelijk het vaakst vervalst. Betaalt iemand je met een vals briefje, neem dan altijd contact op met de politie. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd, maar hoe herken je nou vals geld?

Als je een vals biljet aantreft moet je dit altijd melden bij de politie. Geef het onder geen enkele voorwaarde weer uit, want dat is namelijk strafbaar. Valse biljetten worden niet vergoed, ook niet als je het inlevert bij de bank. Zorg dus dat je het risico op vals geld zoveel beperkt om te voorkomen dat je daar de dupe van wordt. Winkeliers kunnen dat het beste doen door klanten zoveel mogelijk met pin te laten betalen. Ontvang je, als bedrijf of particulier, toch contant geld, zorg dan dat je weer waar je op moet letten om vals geld te herkennen.

Leer vals geld herkennen

In eurobiljetten zijn verschillende echtheidskenmerken verwerkt, zoals bijvoorbeeld het waterkenmerk en de veiligheidsdraad. Zorg daarom dat je weet waar je op moet letten, zodat je echt geld beter kunt onderscheiden van vals geld. Op de website van De Nederlandsche Bank staat alles over de echtheidskenmerken van eurobiljetten. Hieronder een samenvatting:

Echtheidskenmerken bankbiljetten

Echte eurobankbiljetten zijn te onderscheiden van valse eurobankbiljetten door de echtheidskenmerken die in eurobankbiljetten zijn verwerkt. Een bankbiljet is al heel simpel te controleren met de eenvoudige “kijk-voel-kantel”-methode. 

De “kijk-voel-kantel”-methode

Kijk: houd het biljet tegen het licht

  • Watermerk
  • Veiligheidsdraad
  • Doorzichtregister

Voel: strijk met de vinger over de voorkant van het biljet

  • Inktreliëf

Kantel: beweeg het biljet heen en weer

  • Folie
  • Speciale inkt

Echt of vals?

Test je kennis eenvoudig op de website “Echt of vals?” van DNB en ontdek de eurobiljetten en de echtheidskenmerken.

Valsgelddetectie hulpmiddelen

Naast de “kijk-voel-kantel”-methode zijn er diverse hulpmiddelen in omloop om je te helpen om vals geld te herkennen. Er is bijvoorbeeld detectieapparatuur waarmee je vrij eenvoudig vals geld kunt detecteren. Een andere veel gebruikte methode is een testpen. Omdat je niet altijd een detectieapparaat of een testpen bij de hand hebt, is het derhalve aan te bevelen om de echtheidskenmerken te kennen. Daarnaast heeft DNB 2 apps ontwikkeld die je helpen biljetten op echtheidskenmerken te controleren of makkelijk valse van echte eurobiljetten te onderscheiden.

Echt of vals app

Met de nieuwste app van DNB kun je zelf eurobiljetten digitaal controleren op echtheid. Je scant eenvoudig het biljet met de camera van je smartphone en de app “Echt of Vals” controleert of het biljet echt of vals is. Voorlopig is de app alleen nog maar geschikt voor de Apple iPhone 5 en hoger. Binnenkort komt er ook een versie voor Android. Deze app is gratis te downloaden.

Eurobiljet app

De app “Eurobiljet app” van DNB kun je met behulp van je smartphone in vier stappen zien hoe je een eurobiljet op echtheid kunt controleren. Het virtuele biljet van de app werkt net als een echt biljet. Zo is de voelbare inkt ook echt te voelen en wanneer je de smartphone tegen het licht houdt, zie je wat er gebeurt met het watermerk. De “Eurobiljet app” is beschikbaar voor zowel Apple als Android. Voor de overige smartphones is een mobiele website ontwikkeld. Ook deze app is gratis te downloaden.Back To Top