EEM Groepenkasten

Hoe schoon is jouw waterfles?

waterfles drinken water plastic flesNederlanders zijn ware kampioenen in het bijvullen van waterflesjes. Velen van ons gaan de deur niet meer uit zonder een flesje water op zak. De meesten gebruiken hierbij steeds weer het zelfde flesjes door het telkens opnieuw te vullen met kraanwater. Maar hoelang blijft het water in de fles eigenlijk goed? En kun je beter een glazen of een plasticfles nemen?

Koel bewaren

In een schone, glazen fles kun je water van goede kwaliteit wel een week lang in de koelkast bewaren. Wordt het water buiten de koelkast bewaard, bijvoorbeeld in een warme auto, dan gaat de kwaliteit van het water zeer snel achteruit. Datzelfde geldt voor als de fles niet (goed) schoon is. Als je direct uit de fles drinkt komen er allerlei bacteriën in het water, hetgeen ook de kwaliteit van het water niet ten goede komt.

Elke dag verversen

Vooral in een warme omgeving gedijen bacteriën goed. Het is daarom niet goed om het water dagen op het nachtkastje, in de auto, in de tent of op een andere warme plek te laten liggen. Drinkwater wordt er sowieso niet beter en lekkerder op als het lang(er) staat. Daarom is het ’t beste om het drinkwater elke dag te verversen. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat het water in het flesje van goede kwaliteit is.

Waterfles elke dag schoonmaken

Het lijkt misschien een open deur intrappen, maar water is natuurlijk op z’n lekkerst en op z’n gezondst als het flesje waarin het zit schoon is. Om bacteriën geen kans te geven, kun je het beste zowel de fles als de dop elke dag goed schoonmaken. Dat kan prima met warm water of een sopje, uitkoken is niet nodig. Sommige waterflessen, zoals doppers, kunnen eventueel in de vaatwasser. Op die manier kun je elke dag genieten van je heerlijke drinkwater.

(Bron: WMD.nl)

Plastic fles of glazen fles?

Tijdens een recent Duits onderzoek (gepubliceerd in het tijdschrift Plosone) zijn in het water uit plastic flessen bijna 25.000 chemische stoffen gevonden. Veel van deze chemicaliën versterken de krachtige werking van geneesmiddelen in je lichaam. Toch zijn niet alle chemicaliën even goed. Sommige hiervan hebben een sterke interferentie met de hormoonreceptoren oestrogeen en androgeen, andere gevonden chemicaliën zoals maleaten en fumaraten (gebruikt om plastic waterflessen te maken) gevonden staan bekend als krachtige verstoorders van ons endocriene systeem en dat is weer slecht voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Het klinkt misschien allemaal vrij heftig, maar uiteraard hoef je niet direct voor je gezondheid te vrezen, ook al drink je al jaren water uit plastic flessen. Het zal echt niet direct schade aan je lichaam aanrichten. Een goede hydratatie van je lichaam is en blijft zeer belangrijk. Toch is het beter om water uit glazen flessen te drinken. Dat geldt met name voor kleine kinderen en vrouwen op vruchtbare leeftijd en tijdens de zwangerschap.

In Amerika heeft de FDA (Food and Drugs Administration) inmiddels een verbod uitgevaardigd tegen Bisfenol-A (BPA) dat gebruikt wordt om plastic flessen, fopspenen en de binnenlaag van conservenblikjes te maken, terwijl het giftig is voor zowel mens als milieu.

Gebruik liever een glazen fles

Neem de controle over je gezondheid zoveel mogelijk in eigen hand. Investeer daarom liever in een herbruikbare glazen waterfles. Waarom zou je het risico lopen? Het is derhalve beter de plastic fles te vermijden en hervulbare glazen flessen of een fles uit roestvrij staal te gebruiken. Steeds meer fabrikanten maken glazen flessen, vaak beschermd door een hoesje om breuk te voorkomen.

(Bron: Noble-House)Back To Top