EEM Groepenkasten

Hondsrug leerlingen veilig verkeer in met simulator verkeersschool Nijland

rijles, simulator, hondsrug college

Foto: Boudewijn Benting

EMMEN – Brugklassers van het Hondsrug College mochten onlangs achter het stuur kruipen voor een rijles. Enkele honderden leerlingen toerden met vijftig kilometer per uur door de bebouwde kom, testen de snelweg en leerden overstekende fietsers en voetgangers te ontwijken.

Simulator

Gevaarlijke situaties deden zich niet voor, want de leerlingen bleven in het klaslokaal; zij zaten in een simulator van verkeersschool Nijland. Volgens een woordvoerder van de verkeersschool is het bijzonder dat een middelbare school op zo’n grote schaal de rijsimulator inzet bij het verkeersonderwijs.

Bewustwording

Vooral het snel inspelen op onverwacht reagerende fietsers zorgde voor zweet in de handen en schrikreacties bij de jonge leerlingen. Volgens directielid Ben den Hamer van het Hondsrug College was dit precies de bedoeling. ‘Onze leerlingen zitten dagelijks op de fiets in het verkeer. Ze veroorzaken onbewust gevaarlijke situaties voor automobilisten. In de simulator zijn ze zelf een keer automobilist en moeten ze de onvoorspelbare fietsers zien te vermijden. Dat is soms even eng, maar op die manier vergeet je het ook minder snel’, aldus den Hamer.

Superecht

Daan Bosma was een van de junior-automobilisten. Hij zat voor de tweede keer in de simulator. Vorig jaar, in groep acht, raakte hij nog twee fietsers en nam hij zichzelf voor nog beter op te letten in het verkeer. Voor de twaalfjarige bleef het niet bij woorden alleen. Zijn ritje verliep vlekkeloos, zonder vallende fietsers, vergeten rode lichten of lakschade. ‘Je vergeet heel snel dat het nep is want het ziet er superecht uit. Op de fiets ga ik in elk geval nog beter opletten’, beloofde de brugklasser. Zijn klas- en leeftijdsgenoot Melanie Reinders was het hiermee eens. ‘In de simulator staken de fietsers gewoon over, zonder op auto’s te letten. Volgens mij let ik wel goed op, maar vanaf nu kijk ik nog beter naar wat er om mij heen gebeurt. Gelukkig heb ik geen fietsers ofzo geraakt. Dat was best rot geweest.’

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top