EEM Groepenkasten

Hoogste berg van Drenthe via Geochaching zwerfafvalvrij gemaakt

supporters van schoon opschoonactieEmmen – Vanmiddag is de hoogste ‘berg’ van Drenthe, de Haantjeduin met 26,2 meter boven NAP, door een team van Recycle Valley zwerfafvalvrij gemaakt. Dit gebeurde op het jaarlijks terugkerend initiatief Let’s Clean Up Europe.

In het kader van dit initiatief worden de hoogste toppen van Nederland, de 12 Summits, onder handen genomen door enthousiaste vrijwilligers onder leiding van Janke Bruintjes Veenstra, een lokale geocacher.

Geocaching

In het Haantjeduin, onderdeel van de Hondsrug en door UNESCO erkend, bevindt zich ook een Hunebed. Op steeds meer locaties is het geocaching in opkomst. “Bij geocaching gaat het normaal gesproken om het zoeken naar voorwerpen (een cache) die meestal verstopt zijn in de natuur. Deze keer gaan we iets terug doen voor de natuur en gaan zwerfafval zoeken en de berg zwerfafvalvrij maken. Als geocachers zwerfafval opruimen heet dat officieel Cache In Trash Out (CITO-event). Op deze manier wordt het nuttige met het aangename verenigd en kan iedereen volop genieten van een zwerfafvalvrije natuur.”

Let’s Clean Up Europe

Zowel in Nederland als in de rest van Europa worden er onder de noemer van Let’s Clean Up Europe talloze schoonmaakacties georganiseerd. In Nederland neemt Recycle Valley, samen met NederlandSchoon, het initiatief tot het opschonen van de 12 Summits om ze zwerfafvalvrij te maken.

Lokale opschoonactie

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa is de hoeveelheid zwerfafval een uitdaging. Om hier meer zichtbaarheid aan te geven, zoveel mogelijk mensen te bereiken en initiatieven te bundelen vindt dit jaar de vierde editie van de campagne Let’s Clean Up Europe plaats. In de periode van 1 maart tot 30 juni kan iedereen een lokale opschoonactie organiseren en zich aanmelden bij www.supportervanschoon.nl. In 2016 werden er honderden opruimacties georganiseerd waaraan zo’n tienduizenden Supporters van Schoon deelnamen. Tijdens de Europese Clean Up Day op zaterdag 13 mei a.s. organiseert Recycle Valley de 12 Summits in Nederland.

Over Recycle Valley

Recycle Valley is 5 jaar geleden opgezet in Amsterdam Nieuw-West door Arnout Schaap. Hij begon ooit als vuilnisman, kwam dagelijks in aanraking met de grote hoeveelheden afval in zijn buurt en werd al snel gevraagd daarover te vertellen aan jongeren en kinderen. Hij besloot zijn passie voor zwerfafval in te zetten en bouwde een bloeiende organisatie op waar zoveel mogelijk kennis wordt verzamelt over innovatieve manieren om met afval om te gaan. Met die kennis trekt Recycle Valley het land in om formele en informele educatie te verzorgen op het gebied van afval en recyclen. Recycle Valley is al 3 jaar supporter van schoon. Het 12 Summits-project is onderdeel van de bewustwordingsprogramma’s van Recycle Valley.

(Afbeelding: supportervanschoon.nl)Back To Top