EEM Groepenkasten

‘Huussie van Uneken’ deels verwoest door brand: ‘Ik denk door blikseminslag’

huussie van uneken na de brand(Foto: Marijn Huigen)

Bargerveen – Het bekende ‘Huussie van Uneken’ in het Bargerveen bij Zwartemeer is in de nacht van zondag op maandag grotendeels door brand verwoest. Het in verval geraakte huis werd al jaren als insectenhotel gebruikt. Het huis, dat vanaf 1944 werd bewoond door Jan en Lena Uneken en hun 10 kinderen, was het enige huis dat nog in het natuurgebied stond.

Lees ook: ‘Huussie van Uneken’ in Bargerveen afgebrand

In de jaren ’50 vertrokken alle buurtgenoten naar de nieuwbouw. Hun oude huizen werden afgebroken. Het Jan Uneken en zijn gezin bleven er echter nog tot 1966 wonen. Het huis werd daarna een bezienswaardigheid en bekend in de wijde omgeving.

Jan Uneken stelde de verhuizing naar ‘de bewoonde wereld’ zo lang mogelijk uit. Toen hij eenmaal was verhuisd, fietste hij nog vele jaren naar zijn oude boerderij om zijn schapen te verzorgen.

‘Huis getroffen door blikseminslag’

De 73-jarige Rieks Uneken, 6e kind van Jan en Lena Uneken-Lippolt, denkt dat de brand is ontstaan door een blikseminslag. “Brandstichting is natuurlijk ook mogelijk, maar daar ga ik niet van uit.”, aldus Rieks Uneken tegenover het Dagblad van het Noorden. Door de brand is het dak van het huis verwoest, alleen de muren en de schoorsteen staan er nog.

Rieks Uneken woonde ook vele jaren in het ‘Huussie van Uneken’ en tegenwoordig in Zwartemeer. Volgens hem hebben de kinderen en de kleinkinderen er meer moeite mee dan hijzelf. Datzelfde geldt voor andere mensen uit de familie. “Het is, denk ik, nu wel het definitieve einde van een tijdperk.”

huisje huussie van uneken bargerveen afgebrand brand

(Foto: Jans de Vries)

Van stal tot slaapkamer

Op de begane grond van het stenen huisje was een woonkamer en een slaapkamer. In de slaapkamer stonden 2 tweepersoonsbedden, één voor de ouders en één voor de kinderen. De oudste kinderen sliepen op zolder, waar je met een ladder naar toe kon.

Aan de achterkant van het huisje was een stal voor enkele koeien, geiten en een paard. Later is er een schuur bijgebouwd en werd de stal in de woning omgebouwd tot slaapkamer.

Huisje van Uneken Bargerveen 20170208

(Het huisje van Uneken in betere tijden, in de sneeuw, 08-02-2017.
Foto: Lammert Schoonewille)

Na verkoop blijven gebruiken

Jan Uneken pachtte land van de firma Scholten. Hij verbouwde onder andere aardappelen, boekweit, graan en voederbieten. Toen hij zijn woning aan Staatsbosbeheer had verkocht, mocht hij er nog net zolang gebruik van maken voor zijn vee als hij wou. Jan heeft het pand tot na zijn 80ste heel vaak bezocht. In 1993, op 85-jarige leeftijd, overleed Jan Uneken. Zijn vrouw Lena stierf 3 jaar later op 86-jarige leeftijd.

(Bron: dvhn.nl)

 

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top