EEM Groepenkasten

“Ik treed alleen op voor de leefbaarheid”

wiet wietteelt leefbaarheid klazienaveen emmenKlazienaveen – Gisteravond hield D66 een Spreek-Je-Uitcafé bij De Witte Olifant in Klazienaveen. Hierbij stond wietregulering centraal.

D66 in Emmen is de partij die de maker is van een initiatiefwet om de voor- en achterkant van een coffeeshop meer gelijk te trekken. Reden hiervoor is dat het onmogelijk is om legaal wiet te verkopen als je het alleen illegaal kunt inkopen. Ter vergelijking: hoe kan een caféhouder een pilsje tappen als hij geen bier mag inkopen? Volgens Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht is dan ook “het Nederlandse softdrugsbeleid failliet”.

“Ten koste van de leefbaarheid”

Emmer burgemeester Cees Bijl was één van de panelleden tijdens deze thema-avond. Hij liet weten dat dat hij weet dat drank- en medicijngebruik net zoveel ellende veroorzaken, maar dat hij toch vasthoudt aan het beleid waarmee hij de afgelopen 2 jaar in Emmen inmiddels 80 panden heeft ontruimd. “Ik treed alleen op voor de leefbaarheid”, liet hij meerdere keren horen. “Wietteelt in woningen is zeer onwenselijk en leidt bovendien tot overlast.”, vindt hij. De animo om in Emmen een kwekerij te beginnen is een stuk minder dan een paar jaar geleden, dus het sluiten van al die panden heeft absoluut effect gehad. Bijl is van mening dat er meer overlast zou zijn geweest als hij niks had gedaan.

Initiatiefwet

Magda Berndsen, Tweede Kamerlid van D66 en opsteller van de initiatiefwet waarmee ze de teelt van wiet beter wil reguleren is echter van mening dat het beter is voor de volksgezondheid en de coffeeshops zouden dan geen zaken meer hoeven te doen met criminelen. Zij wil daarom de wietteelt uit de strafrechtelijke hoek halen. Volgens haar is de heksenjacht van politie en justitie op kleinschalige kwekers er de oorzaak van dat coffeeshops gedwongen zijn zaken te doen met criminelen. Nu mogen coffeeshops 500 gram in huis hebben. Dat betekent dat de grotere coffeeshops soms wel 10 x per dag moeten inkopen.

Zware criminelen buiten schot

D66 is van mening dat het alleen maar bergafwaarts gaat met het wietbeleid. Nu mag je nog 5 plantjes hebben en dat willen sommigen terug brengen naar 2. Eerder dit jaar zijn growshops al door ‘Den Haag’ verboden. Daardoor kunnen coffeeshops geen instrumenten meer kopen om het thc-gehalte in wiet te meten. D66 wil de handelsvoorraad van 500 gram vergroten en teven kleine telers onder voorwaarden toestaan. Bijl is van mening dat dit geen zoden aan de dijk zet, omdat het grootste deel nu ook al voor de export is en dat zal volgens hem ook niet veranderen. Zware criminelen blijven op die manier buiten schot.

Strikte scheiding

Berndsen wil daarom juist een strikte scheiding tussen legale en illegale teelt. Derde panellid Leon Lichtendahl, auteur en arts bij GGZ, is het met Berndsen eens, net als de overige aanwezigen in de zaal. Bijl ziet het misschien nog wel zitten dat er ooit iets lokaal geregeld kan worden.Back To Top