EEM Groepenkasten

In Bargerveen groeien orchideeën en heidesoorten die nergens anders voorkomen

bargerveen ingang zwartemeerBargerveen – Het Bargerveen is een uniek gebied in Europa. In het Bargerveen groeien orchideeën en heidesoorten die nergens anders voorkomen. Dit jaar bestaat het Bargerveen 50 jaar.

Natuur beleven door te zien, te proeven, te ruiken en te voelen. Dat is de insteek van de jaarlijkse Bargerveen Familiedag op Hemelvaartsdag. Afgelopen week was een extra feestelijke editie van de Familiedag, omdat het Bargerveen dit jaar 50 jaar bestaat als officieel natuurgebied.

Lees ook: Hemelvaartsdag: dé Familiedag in de natuur voor het hele gezin

Lees ook: De Veenland Express: Spectaculaire tocht door Bargerveen en Oosterbos

Vele activiteiten

Eén van de activiteiten dat speciaal voor de familiedag is aangelegd, is het blotevoetenpad. Op je blote voeten over diverse ondergronden om zelf het verschil te ervaren. Daarnaast was er nog veel meer te bevelen op het terrein van Staatsbosbeheer Het Veenland aan de rand van Zwartemeer, van met een rode puntmuts op over het kabouterpad, een klim- en klauterparcours met touwen tot het uitpluizen van uilenballen.

Bargerveen bestaat 50 jaar

Boswachter Erik Bloeming vertelt dat de Familiedag ooit is ontstaan vanuit het dauwtrappen. Staatsbosbeheer wilde ook daarna nog activiteiten aanbieden. Dit jaar is er een speciaal uitgebreide Familiedag vanwege het 50-jarig bestaan. Ook tijdens de Veenweek wordt extra uitgepakt.

Hoogveen groeit 1 mm per jaar

In het Bargerveen ligt het laatste stukje hoogveen van Nederland. Dat is wat dit gebied van zo’n 2700 hectare zo bijzonder maakt. In 1968 is besloten om dit gebied te behouden en het veen de ruimte te geven om te herstellen.

Dat herstellen vraagt echter om flink wat geduld, aangezien het hoogveen per jaar maar ongeveer 1 millimeter hoger wordt.

(Bron: dvhn.nl)

 

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top