EEM Groepenkasten

In blauwe onderbroek Boekweitoogsten in het Veenpark

veenpark, boekweitboer, boekweitteeltBarger-Compascuum – Aanstaande zondag 4 september is het weer tijd om de boekweit te gaan oogsten in het Veenpark. De boekweitboer is dan met zijn vrouw en kinderen op de akker.

Aan het oogsten van boekweit gaat in het voorjaar veel werk vooraf. Ook tijdens het oogsten zal al het voorbereidende werk op de akker nog eens door de boer gedemonstreerd worden. Behalve het oogsten van de boekweit zijn er in het plaggenhuttendorp nog meer activiteiten, zoals worst maken en brood bakken in de oude leemovens. Het verhaal van de boekweitteelt horen de bezoekers van een verteller, terwijl leden van de historische vereniging ‘t Aole Compas de werkzaamheden demonstreren.

Historie

De moerassige veengebieden van het Barger-Compascuum vormden de gemeenschappelijke weidegronden van de boeren van Noord- en Zuid-Barge en het Duitse Haren en Lingen. Het Barger-Compascuum lag midden in het Bourtanger Moor, en mede daarom heeft het vrij lang geduurd voor hier de grens tussen Nederland en Duitsland definitief vastgesteld werd. Onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover hebben uiteindelijk in 1765 tot de huidige grens geleid. In het jaar 1866 is met Hannover een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger-Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum. Zij voorzagen in hun levensonderhoud door boekweit te verbouwen.

Blauwe onderbroek

Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit was de hele familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek. De opbrengst van de oogst was voldoende voor een sober, maar tevreden bestaan in de gebieden van het Barger-Compascuum, de Drentsche Venen aan het eind van de 19e eeuw.

Wat: Boekwijoogst
Wanneer:
zondag 4 september, 13.00 uur
Waar:

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Tel: 0591-324444
Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl

Tripadvisor NL 600x300
Uitgaan


Back To Top