EEM Groepenkasten

In gesprek met Jans Jagt over zijn boek ‘Lopen naar de horizon’

bruna literair cafe klazienaveen jans jagt

Jans JAgt

Klazienaveen – Sinds vrijdag 27 januari 2017 is het nieuwe boek van Jans Jagt, ‘Lopen naar de horizon’, verkrijgbaar. Aanstaande zaterdag is er om 14.00 tot 16.00 uur een signeersessie bij de Bruna in Klazienaveen. Alle redenen om even in gesprek te gaan met Jans Jagt.

Eerste boek

‘Lopen naar de horizon’ is het eerste officiële boek van Jans Jagt, uitgegeven door Boekscout.nl. Alhoewel Jans al vele jaren actief is als schrijver, is het er tot nu toe nooit van gekomen om een echt boek te schrijven. Nu is het dan zover. ‘Lopen naar de horizon’ is een streekgebonden boek, maar bevat geen Drentse verhalen. Het gaat voornamelijk over een aantal dingen: sport (in het geval van Jans: hardlopen), reizen en natuur. “Dat is de rode draad in het boek.”, aldus Jans. “Vandaar ook de titel. De titel is eigenlijk een spontane ingeving, maar alle elementen weerspiegelen aan het boek.”

jans jagt klazienaveen boek lopen naar de horizon

Het grote Barcelona van Johan Cruijff

Het schrijven van verhalen is Jans niet vreemd. Vroeger was hij landelijk freelance journalist en sportverslaggever voor de Emmer Courant en de Drentse Courant. Bovendien schrijft hij al vele jaren voor de Dorpskrant Klazienaveen. Vanaf 1994 deed hij PR-werkzaamheden voor het Esdal College. “Als sportjournalist heb ik ooit Johan Cruijff mogen interviewen toen hij als trainer met het grote Barcelona een persconferentie gaf in Hotel Bieze. Daar zat ik dan, tussen alle grote journalisten uit Nederland, Spanje en dergelijke. Een ervaring om nooit te vergeten.”

Literatuurprijzen

Met het schrijven van verhalen heeft Jans in 2013 én in 2014 al de Calami Literatuurprijs gewonnen. Zijn winnende verhalen staan respectievelijk in “Gebaande paden – Calami Literatuurwedstrijd 2013” en “Karma – Calami Literatuurwedstrijden 2014”. Bovendien zijn er verhalen van Jans gepubliceerd in “Toen en nu, verhalen uit Emmen” (Gekleurd Grijs) en in het onlangs verschenen boek “Canon van de gemeente Emmen”. Zo’n 25 jaar geleden schreef hij al voor “De Pennestreek”, waarin verhalen en gedichten uit Drenthe stonden. ‘Lopen naar de horizon’ is echter het eerste volledige boek waarbij alles van de pen van Jans komt.

‘Lopen naar de horizon’ omvat verhalen van 2012 tot en met 2016. “Hierin zitten ook de winnende verhalen van de Calami Literatuurwedstrijden uit 2013 en 2014. De verhalen in het boek zijn allemaal korte verhalen, maar ook een 3-luik: 3 op zich staande verhalen die toch bij elkaar horen. De verhalen variëren van 1,5 pagina tot 25 pagina (de 3-luik, red.).”, aldus Jans.

Streekgebonden verhalen

“Sinds 1,5 jaar ben ik met pensioen. Toen ben ik eens al mijn verhalen gaan verzamelen en bundelen. Die verhalen komt echt uit alle gaten en hoeken. Sinds ongeveer een half jaar was ik echt gericht bezig om er een echt boek van te maken.”

“Ik heb veel gereisd en dat zie je ook wel in de verhalen weer terug. Het boek bevat echter geen Drentse verhalen, zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van Klazienaveen door de ogen van de familie Veenstra (een 12-tal verhalen gepubliceerd op Klazienaveen24.nl en in de Dorpskrant, red.) en het verhaal over Tjakko. Het verhaal over Tjakko is zelfs opgenomen in de Nederlandse lijst met Sagen & Legenden.”, vertelt Jans trots.

“Het boek is wel streekgebonden. Er staan bijvoorbeeld verhalen in over de marathon, maar dan van de achtergrondverhalen, die de mensen normaal niet te zien of te horen krijgen. Ook staan er verhalen in over het Oosterbos en het Bargerveen. De natuur in Drenthe is zo onbeschrijfelijk mooi, daar is meer dan genoeg over te schrijven.”

Tweede en derde boek

“Mijn tweede boek heb ik al op de plank liggen.”, gaat Jans verder. “In oktober of november van dit jaar zal dat boek verschijnen. Dat is echter een heel ander boek. Dat is een echte roman. Bovendien ben ik bezig met een persoonlijk boek over 35 jaar marathon in Klazienaveen en dan natuurlijk vooral over de 28 jaar die ik zelf meegemaakt heb in de organisatie. Dat gaat dus niet over de wedstrijden, maar vooral over hoe ik het persoonlijk heb meegemaakt en wat er allemaal op de achtergrond gebeurde. Daar zullen de meeste lezers met de oren van staan klapperen als ze dat lezen.”

Bouke Arends ontvangt officieel eerste exemplaar

Aanstaande zaterdag 4 februari 2017, rond 13.00 uur, vooraf gaande aan de signeersessie, zal Bouke Arends van de gemeente Emmen officieel het eerste boek in ontvangst nemen. Dat gebeurt in De Witte Olifant en is alleen toegankelijk voor genodigden.

Signeersessie bij Bruna Klazienaveen

Aansluitend zal Jans van 14.00 tot 16.00 uur bij de Bruna in Klazienaveen zijn om zijn boek te signeren. Uiteraard is het boek, sinds afgelopen vrijdag, ook te koop bij Bruna Klazienaveen voor slechts € 18,50. Bovendien is het boek vanaf zaterdag ook te koop bij de Shell in Klazienaveen.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top